Hlavní obsah

Zatočte s jarní únavou díky jídlu. Pomůžou vám ořechy, kokosová voda nebo čokoláda

Foto: Artem Oleshko, Shutterstock.com

Foto: Artem Oleshko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro je dobou znovuzrození a nových začátků, ale pro mnohé bývá také spojeno s nepříjemnými pocity a stavy. Jedním z nich je jarní únava. Proč se objevuje a jak ji porazit pomocí jídla?

Článek

A je to tu zase. Venku se otepluje, vy si máte užívat okolních krás, ale nemáte na to energii… Často za tento stav mysli může jarní únava, která se projevuje především ospalostí a sníženou koncentrací. Jak s těmito pocity zatočit? A je jarní únava opravdu jen jarní?

Kdy se vyskytuje jarní únava

Jarní únava obvykle začíná na konci zimy a může trvat až do začátku léta. Její příčiny jsou spojeny s prodlouženou dobou slunečního svitu, kvůli které se narušují biologické hodiny a hormonální rovnováha v těle. Organismus zvyšuje svou aktivitu, jenže mu po dlouhé vyčerpávající zimě chybí energie. Tento jev si nevybírá, může se projevit jak u mužů, tak žen všeho věku.

Jak jídlem porazit jarní únavu

Jak známo, stravou se dá v těle regulovat mnoho pochodů a projevů. Jarní únava naštěstí patří mezi ně. Bonusem je, že na ni platí samé chutné suroviny. Určitě si vyberete a snadno nejednu z nich zařadíte do svého jídelníčku.

  • Ovoce s vysokým obsahem vitaminu C (pomeranče, kiwi, jahody): Vitamin C, který je klíčový pro imunitní systém a má antioxidační vlastnosti, napomáhá odvrátit únavu. Díky vysokému obsahu vlákniny a přirozenému cukru poskytují zmíněné druhy dlouhodobou energii, aniž by vyvolávaly prudké kolísání hladiny cukru v krvi.
  • Banány: Jsou vynikajícím zdrojem draslíku, minerálu důležitého pro udržení rovnováhy tekutin v těle a podporu správné funkce svalů. Díky obsahu vitaminu B6 pomáhají banány přeměňovat potravu na energii, což je užitečné v boji s únavou.
  • Ořechy a semínka (mandle, vlašské ořechy, semínka slunečnice): Jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, které poskytují dlouhodobou energii a pomáhají udržovat pocit sytosti.
  • Tmavá čokoláda: Ukrývá v sobě nejen skvělou chuť, ale také flavonoidy, které podporují zvýšení průtoku krve do mozku, a zlepšují tak koncentraci a náladu. Kofein v čokoládě napomáhá zvýšit energii a snížit únavu.
  • Zelený čaj: Obsahuje kofein, který zlepšuje koncentraci, a antioxidanty, jež pomáhají chránit buňky před poškozením a posilují imunitní systém. Tato kombinace je účinná při boji s jarní únavou.
  • Zelenolistá zelenina (špenát, kadeřávek): Je bohatá na železo, které je nezbytné pro tvorbu hemoglobinu. Jeho úkolem je transport kyslíku v těle, díky čemuž se zvyšuje energie a vytrvalost. Obsahuje také vitamin C a další antioxidanty, jež pomáhají odolávat únavě a posilují imunitu.
  • Kokosová voda: Jde o přirozený zdroj elektrolytů, jako jsou draslík a hořčík, které jsou důležité pro udržení rovnováhy tekutin v těle a podporu optimální funkce svalů a nervové soustavy. Díky svému osvěžujícímu a hydratačnímu účinku je kokosová voda skvělou volbou pro obnovu energie a odvrácení únavy.
Foto: Nataliya Arzamasova, Shutterstock.com

Kiwi má nejenom hodně vitaminu C, ale také vlákniny a přirozených cukrůFoto: Nataliya Arzamasova, Shutterstock.com

Jak si ještě pomoct

Jídlo zvládne mnoho, ale v boji proti jarní únavě můžete udělat ještě něco navíc. Dostatek tekutin vám pomůže s hydratací, pokud tedy přes den budete pít málo vody, může se dostavit únava a ospalost. Je nasnadě, že s únavou dokáže zatočit také dostatek relaxace a spánku. Zkuste na to v těchto měsících myslet a dopřát si více odpočinku. Ačkoli nemáte energie nazbyt, nevyhýbejte se fyzickým aktivitám. S jarní únavou zatočí i pravidelný pohyb jako jóga, chůze nebo běh.

Načítám