Hlavní obsah

Počátek jara je pro astmatiky nejhorší. Potíže zmírníte šátkem přes ústa, větráním i pitným režimem

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí na přelomu zimy a jara je mnohdy jako na houpačce, což bývá příčinou častých respiračních potíží. Brzké jarní měsíce bývají zejména pro astmatiky považovány za vůbec nejhorší období, které jim může dělat problémy. Co vše má na zhoršení astmatu vliv a jak si od obtíží ulevit?

Článek

Nízké teploty, vlhkost a chladný vzduch mohou na přelomu zimy a jara dráždit dýchací cesty a zhoršovat astmatické příznaky. V některých případech až do té míry, že je nutné vyhledat pomoc lékaře.

Astma není jen kašel

Průduškové astma je chronické onemocnění dýchacího ústrojí, které způsobuje opakující se záchvaty dušnosti, svírání na hrudi, kašel a pískavý, sípavý zvuk při dýchání. Onemocnění má často genetický základ a souvislost s alergií, ale může být ovlivněno také jinými faktory, například prodělanými infekcemi průdušek, fyzickou námahou nebo znečištěným životním prostředím.

„U lidí trpících astmatem průdušky v reakci na určité podněty náhle otečou a dochází k jejich zanícení. To způsobí jejich křečovité zúžení, které omezí přísun vzduchu a může vyvolat až astmatický záchvat. Je proto důležité řešit onemocnění včas a zajistit adekvátní léčbu,“ zdůrazňuje Michal Závacký, odborník na astma a alergie z portálu ProAlergiky.cz.

Jak na astma bez léků?

Co konkrétně zhoršení astmatických příznaků v zimě a počátkem jara způsobuje? Je to zejména chladný a vlhký vzduch. Dýchací cesty jsou obklopeny tenkou vrstvou tekutiny, která plní klíčovou ochrannou funkci. Při vystavení „ostrému“ vzduchu se tato vrstva odpařuje, což způsobuje suchost, podráždění a zduření dýchacích cest. Ty jsou pak náchylnější k zánětům a infekcím.

„Studený vzduch způsobuje zvýšenou produkci hlenu na sliznicích dýchacích cest. Lze si však ulevit pravidelnou inhalací, která stav sliznic prokazatelně zlepší. Dále je vhodné dýchat nosem, kdy se vdechovaný vzduch v horních cestách dýchacích ohřeje. V neposlední řadě doporučuji dodržovat dostatečný pitný režim,“ říká Petr Pšenica, hlavní lékař Lázní Luhačovice.

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Chladný vzduch, inverzní charakter počasí a studený vítr, stejně jako jarní pyly, to vše může dělat astmatikům velké problémyFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

Potíže zhorší i viróza nebo nachlazení

Problémem jsou také běžné respirační infekce, které se v tomto období snadno šíří a u astmatiků mohou chronické potíže s průduškami ještě zhoršovat. Astmatici trpí rovněž ve vnitřních prostorách, jež jsou mnohdy přetápěné a špatně větrané, což způsobuje vysokou koncentraci alergenů v podobě spor plísní, roztočů a prachu. Vzduch v interiérech bývá navíc suchý a dráždí dýchací cesty. „Obyčejné“ nachlazení, sezonní viróza nebo akutní zánět průdušek tak mohou léčbu astmatu zkomplikovat.

Jak rozdýchat astma? Dodržujte pravidla prevence obtíží:

  • Pravidelná fyzická aktivita. Pohyb je základem léčby astmatu. Zvyšuje kapacitu plic a udržuje průdušky v kondici. Vyhněte se ale sportování venku při nepříznivém počasí. Vdechování chladného vzduchu může způsobit kontrakci svalů v okolí dýchacích cest, čímž se naruší průtok vzduchu, a následují astmatické příznaky v podobě zvýšené dušnosti a kašle.
  • Zakrývejte si venku ústa šálou či šátkem. Pokrývka funguje jako filtr, který vdechovaný vzduch zahřívá a zvlhčuje.
  • Dýchejte nosem. V chladném počasí se při vdechování vzduchu nosními dírkami sliznice zvlhčují a ohřívají nasávaný vzduch. Pokud dýcháte ústy, vzduch se do plic dostane studený, což zvyšuje riziko astmatických potíží.
  • Pořiďte si zvlhčovač vzduchu. Snažte se zvlhčit prostředí v interiéru pomocí zvlhčovačů vzduchu.
  • Doma pravidelně větrejte, nejlépe nárazově. Astmatici by měli také dobře vyvětrat ložnici před spaním.

Načítám