Hlavní obsah

Ráno, nebo večer? 6 zvyků, které dělejte raději před spaním

Foto: LStockStudio, Shutterstock.com

Foto: LStockStudio, Shutterstock.com

Reklama

Každý má jistě svou zaběhlou rutinu zvyků, které pravidelně vykonává ráno i večer a je přesvědčen o tom, jak mu prospívají. Odborníci ale potvrzují, že některé činnosti se vyplácí nechávat na večer, protože potom lépe působí na vaše zdraví. Proč?

Článek

Sprchování, česání a zaplétání vlasů, péče o pokožku… Po dlouhých pracovních dnech jste často unavené, a tak není divu, že pokušení se jen převléknout do pyžama a skočit do vyhřátých peřin bývá velké. Některé večerní zvyky byste však neměly nechávat na ráno. Které a proč?

1. Sprchování

Po vyčerpávajícím dni se vám možná večer nebude chtít pod vodu, ale měly byste ze sebe smýt zbytky chemie a alergenů, které ulpěly na vaší pokožce. Pokud se osprchujete teplou vodou  hodinu a půl předtím, než se vydáte do postele, bude se vám lépe spát. Prohřátím se totiž tělo přesune do spánkového modu a vy díky tomu nejen lépe usnete, ale spánek bude i celkově kvalitnější.

2. Česání vlasů

Každému vypadne za den určitý počet vlasů, které se tak obnovují. To je přirozené. Pokud se večer nečešete, vlasy, které měly vypadnout, počkají na ráno a celkově se snáze zacuchají. Takže ve výsledku bude ranní česání mnohem nepříjemnější, a navíc vám vlasů vypadne o poznání více, protože se přidají ty, které měly vypadnout předchozí den.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Když si každý večer vyčešete vlasy, méně vám jich následující den vypadne, a když je navíc zapletete do copu, snížíte jejich lámavost Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

3. Zaplétání vlasů

Když se ale večer učešete a vlasy na noc ještě zapletete do volného copu, ušetříte si ráno spoustu práce, omezíte počet roztřepených konečků a zamezíte lámavosti vlasů – když jsou rozpuštěné, častým nočním převalováním je třete o polštář, a to jim neprospívá. „V copech jsou vlasy chráněné, což věděly již naše babičky, které v nich spaly. Cop však musí být volný, jinak by se vlasy ve vlasových koříncích zbytečně napínaly,“ říká Marie Finsterlová, dermatoložka z Čáslavi.

4. Péče o pokožku

Stejný biorytmus, který řídí usínání a probouzení, řídí také chování pokožky. Výzkumy ukazují, že zatímco během dne je pokožka zaneprázdněna regulací tělesné teploty a ochranou před vnějšími vlivy, jako je sluneční záření a oxidace, v noci přejde do regeneračního režimu s obnovou a opravou buněk.

„Ne nadarmo se vyrábí denní a noční krém, jejichž složení je odlišné a respektuje právě biorytmus pokožky – přes den je krém směřován především na ochranu a noční krém na výživu,“ potvrzuje dermatoložka Finsterlová. Noc je dobou, kdy buňky živiny potřebují nejvíce, proto byste večerní péči o pleť neměly nikdy zanedbávat. A platí to i pro pokožku celého těla, včetně vlasů. Séra a tonika na vlasy aplikujte také nejlépe na noc, kdy vlasová pokožka a vlasové folikuly přirozeně regenerují, a jsou tak schopny absorbovat nejvíce výživných látek.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

V noci pokožka regeneruje, proto je vhodné jí večer věnovat odpovídající péči, což platí i o pokožce vlasůFoto: fizkes, Shutterstock.com

5. Holení

Na večer byste měly nechat i holení, které pro zamezení vysoušení pokožky vyžaduje hydrataci do tří minut. „Do pokožky prohřáté teplou vodou snáze pronikají lipidy a umožní trvalejší hydrataci,“ vysvětluje pravidlo tří minut docentka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK. Takže když se oholíte večer a hned poté pokožku promažete, bude mít celou noc na to, aby zregenerovala. Ráno se potom probudíte se svěží pokožkou bez známek podráždění, zarudnutí nebo svědění.

6. Zapnutí čističky vzduchu

Čistička vzduchu vám pomůže lépe dýchat a potencionálně sníží riziko nachlazení a infekcí. Některé druhy čističek snižují riziko nakažení až o 80 procent. Pomáhá také vzduch zvlhčovat, zejména v chladných měsících je spousta domácností přetopená. Vlhko prospěje i pokožce, která se v takovém prostředí snáze vysušuje a trpí. A sucho zvýrazňuje vrásky.

Reklama

Načítám