Hlavní obsah

6 chyb, jichž se při holení žiletkou dopouští většina žen

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zarostlé chloupky, zarudnutí, pořezání se. I když se považujete za zkušené „holičky“, některé obtíže se vám za celá léta praxe stále nevyhýbají. Na vině mohou být chyby, kterých se při holení nevědomky dopouštíte.

Článek

Už jsou to roky, co jste poprvé vzaly do ruky žiletku nebo strojek, abyste se zbavily neestetických chloupků na nohou a v intimních partiích. Bez ohledu na to, jak to umíte, vás ale i tak občas potrápí nějaká nepříjemnost. Vyhněte se následujícím chybám a sen o krásné a hladké pokožce se stane realitou!

1. Nejdřív se holíte, až potom myjete

Vlezete si do vany, pustíte vodu, a zatímco se napouští, berete do ruky žiletku a začínáte se zbavovat nežádoucích chloupků. Vypadá to takhle i u vás? Ve skutečnosti by to mělo být naopak: když se totiž chystáte vzít na pokožku ostrou břitvu, abyste ji zbavily chloupků, potřebujete, aby byla čistá a hladká.

„Ideální je umýt holenou oblast teplou vodou a mýdlem, poté oholit pokožku s vrstvou gelu na holení a nakonec znovu opláchnout,“ radí Marie Finsterlová, dermatoložka z Čáslavi.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Holení proti směru růstu chloupků může způsobit podráždění a zarudnutíFoto: RossHelen, Shutterstock.com

2. Nepoužíváte přípravek na holení

Muži při mokrém holení nikdy nezapomenou na přípravek změkčující a hydratující kůži a usnadňující holení. Zato ženy mívají s užíváním pěny nebo gelu na holení problém – buď po něm nesáhnou vůbec nebo jej zamění za obyčejný sprchový gel, který ale na pokožku nepůsobí stejně. Pokud pěnu nebo gel vynecháte, vystavíte se riziku svědivého zarudlého podráždění a vzniku hnisavých pupínků. Speciální přípravek na holení pokožku zvlhčí a zajistí, že po ní bude žiletka hladce klouzat.

3. Po směru, nebo proti?

Možná je efektivnější holit se proti směru růstu chloupků (jde to rychleji a až na kůži), takový přístup ale může způsobit podráždění a zarudnutí pokožky. Abyste tomu zabránily, měly byste se oholit nejprve po směru, v kterém chloupky leží, poté pokožku napěnit krémem, pěnou nebo gelem na holení, a teprve pak se „dočistit“ proti směru růstu.

Foto: VK Studio, Shutterstock.com

Pravidlo tří minut říká, že do tří minut po holení byste měly pokožku hydratovat krémemFoto: VK Studio, Shutterstock.com

4. Tlačíte příliš silně

Mohlo by se zdát, že čím více zatlačíte, tím lépe se oholíte. Opak je ale pravdou. Silný tlak může způsobit poranění kůže, kdežto lehký dotek naopak umožňuje čepelím využít veškerou pružnost a flexibilitu. Díky tomu bude žiletka po různých konturách těla klouzat daleko lépe. Ale pozor, pálení a svědění může být také alergie na chlad.

5. Zanedbáváte výměnu

Když se do žiletky začnou zachytávat chloupky, jedná se o jasný signál k výměně – vypovídá totiž o tuposti čepelí, které při holení mohou způsobit podráždění. A samozřejmě nevykonají tak efektivní výsledek ani při několikerém přejetí po inkriminovaném místě – tím navíc podráždění jen zvyšujete.

6. Přeskakujete závěrečnou hydrataci

Jakmile vystoupíte ze sprchy nebo koupele, měly byste pokožku hned po oholení hydratovat, tedy zvlhčit nějakým regeneračním krémem, nejlépe s obsahem vitaminu E a bambuckého másla. Jedná se o takzvané pravidlo 3 minut.

„Hydratační krém vmasírujte do ještě lehce vlhké kůže zhruba do 3 minut po opuštění koupele. Mezibuněčné prostory v rohové vrstvě jsou díky teplé vodě rozvolněné, a tak do nich lépe pronikají lipidy a umožní trvalejší hydrataci,“ vysvětluje docentka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK. Pokud tento krok přeskočíte, mohou se vrchní vrstvy pokožky rychle vysušit a začít se odlupovat.

Reklama

Načítám