Hlavní obsah

4 zvyky, které mohou fungovat i jako prevence rakoviny

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správná životospráva není jen jedním ze základních pilířů zdravého života, je také klíčem k prevenci rakoviny. Udržuje totiž správné fungování imunitního systému a pomáhá tak bojovat nejen s infekcemi, ale i se vznikem zhoubných nádorů.

Článek

Pod obávaným slovem rakovina se skrývá různorodá skupina chorob s jedním společným rysem: růst buněk, který tělo běžně dokáže korigovat, se vymkne kontrole. Buňky mutují a vytvářejí nádory, a když jsou zhoubné (= maligní), mohou se rozsévat po těle a zakládat vzdálená ložiska (= metastázy). A to může nemocného velmi rychle zahubit.

Jak vzniká rakovina a dá se jí předcházet?

Američtí vědci tvrdí, že zhoubné bujení je geneticky dáno jen z 5 až 10 procent. Zbylých 90 procent připadá na vnější faktory, a ovlivnění vzniku rakoviny je tak do velké míry ve vašich rukou. Jako prevence mohou fungovat zdravé životní návyky – důležité ovšem je, abyste je dodržovali stále. Co dělat, když chcete snížit riziko nádorového onemocnění?

1. Nepřejídejte se

Špatné stravovací návyky (přejídání, hladovění, nepravidelnost stravy a nadužívání masných produktů, tučných sýrů, přemíra másla, sádla a smetany, konzumace sladkých polev a cereálií, sušenek, zákusků a čokoládových náhražek) souvisejí s nemocemi, jako je obezita, cukrovka nebo hypertenze. A ty mohou zvyšovat riziko rakoviny, protože při nich roste hladina zánětlivých proteinů cytokinů a oslabuje se tak imunita.

A jak zmiňuje doktor David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny, jako důležité se v prevenci rakoviny ukazuje také zařazování krátkodobých půstů: „Pokud neustále jíte, zvyšujete inzulin, jehož dlouhodobě vyšší hladina může být příčinou obezity a nádorů. Obezita je spojována se 13 druhy nádorů, včetně prostaty, tlustého střeva a prsu.“

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Přejídání a celkově špatná životospráva oslabují imunituFoto: Alliance Images, Shutterstock.com

2. Jezte denně ovoce a zeleninu

Správné fungování imunitního systému udržuje naopak zdravá strava. Pro prevenci nádorů je důležitá zejména konzumace pěti porcí ovoce a zeleniny denně. Jednak poskytují živiny, jež pomáhají opravit poškozené buňky, jednak mohou vytvořit podmínky, které zamezí rakovinnému množení. Škodlivému dělení buněk zabraňují především druhy bohaté na antioxidanty, polyfenoly, karoteny a lykopen. Sem patří brukvovitá zelenina (zelí, brokolice, kapusta, květák), tmavá listová zelenina, česnek, mrkev, sladké brambory, rajčata a meruňky.

3. Hýbejte se pravidelně

Jakékoliv fyzické cvičení posiluje imunitní a kardiovaskulární systém a pomáhá udržet zdravou hmotnost. Tím snižuje riziko systémového zánětu (= zvýšená hladina cytokinů) a funguje jako prevence vzniku rakoviny a mnoha dalších nemocí. Aby pohyb fungoval, měli byste se mu věnovat tři- až pětkrát týdně 30 až 60 minut. Střídejte přitom aerobní (běh, chůze, kolo) a silový (posilování, jóga, pilates) aktivity.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Pravidelný pohyb umožňuje držet pod kontrolou hmotnost a snížit riziko obezityFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

4. Naučte se zvládat stres

Dlouhodobá psychická nepohoda a chronický stres souvisejí se vznikem zánětů podporujících rakovinné bujení. „Dnes je již nepochybné, že protrahovaný stres, spojený s frustrací a nadprahovou zátěží, vyčerpává a významně spolupůsobí při vzniku a propuknutí rakovinného bujení. Vyrovnaný člověk, pozitivně naladěný a schopný zvládat přiměřenou zátěž, je podle současných poznatků lépe vyzbrojen a odolává somatickým chorobám a zřejmě i rozvoji rakoviny,“ vysvětluje přední český psychiatr Jan Cimický.

Proto byste se měli snažit dostat stres a svoje reakce na potíže pod kontrolu. Jak? Pomůže vám jóga, meditace, sport, čtení, poslech hudby, rozhovor s přáteli či návštěva psychoterapeuta. Najděte způsob, který vám bude nejvíce vyhovovat, a pracujte na tom. I kdyby přes to všechno rakovina přišla, budete ji zvládat lépe.

Načítám