Hlavní obsah

Padají vám vlasy? Vezměte si čepici a kupte vajíčka!

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Připadá vám, že jste jako strom, co s podzimem začne přicházet o listí, jen s tím rozdílem, že ve vašem případě jde o vlasy? Ne, není to jen zdání, opravdu na podzim víc padají. Proč?

Článek

Máte pocit, že nacházíte v hřebenu i ve vaně víc vypadaných vlasů, než jste zvyklí? Kromě ročního období může být příčinou genetika, stres, prodělaná infekce, ale třeba i moc přísná dieta. Proč byste měli zjistit, co z toho platí?

Jak rostou vlasy

Denně můžete přijít o 100 až 200 vlasů, to je považováno za normální. Prostě jen po dvou až šesti letech růstu doslouží a vypadnou. Rychlost jejich růstu, kvalitu a hustotu ovlivňuje hlavně genetika, ale můžete se na tom podepsat i tím, jak se k nim chováte a co s vámi musí vydržet.

Proč vlasy víc padají?

Nadměrné padání vlasů, tedy alopecie, může mít víc příčin. „Vlasy mohou vypadávat kvůli stresu, nedostatku minerálů, alergii na léky nebo také nadměrnému užívání vitaminu A či selenu,“ říká doktorka Petra Moravcová z Perfect Clinic. „Vypadávání také může začít při náhlém úbytku hmotnosti. Ženám často padají vlasy i v důsledku hormonální nerovnováhy, například v těhotenství nebo v době menopauzy. Mužům zase pálí vlasové kořínky nadbytek testosteronu.“

Na podzim padá nejen listí 

Pokud pozorujete padání vlasů právě teď, na podzim, má to i další důvody. „Během léta vlasy víc rostly – tělo tím vlastně chránilo kůži před UV zářením. Tím pádem jich teď může víc vypadnout. Roli sehrává i koupání v chlorované nebo slané vodě a dlouhý pobyt na přímém slunci, k tomu možná i nešetrné stahování vlasů do culíku. Jejich kvalitu zkrátka ovlivňují i povětrnostní podmínky. Sychravo a prudký vítr vlasy vysušuje a způsobuje snadnější třepení konečků," vysvětluje dermatoložka Lucie Rajská z Kliniky preventivní dermatologie.

Vlasy mohou víc vypadávat i na jaře, kdy jsou vyčerpané po zimě, protože na ně nepříznivě působil mráz, rychlé střídání teplot při přechodu ze zimy do tepla i menší přísun vitaminů, hlavně D.

Vlasy reagují na nemoci i stres

Na vině řídnutí vlasů mohou být prodělané infekce, hlavně ty spojené s vysokými horečkami, nebo další obtíže. „Alopecie se často objevuje jako důsledek nezdravého životního stylu, stresu a nedostatku spánku, ale může značit i vážnější onemocnění, například cukrovku. I proto by o ní měl vědět váš lékař,“ radí dermatoložka Helena Zdobinská Reisingerová z kliniky estetické medicíny Mediestetik.

Foto: PopTika, Shutterstock.com

Ztráta až dvou stovek vlasů denně je přirozená a nemusí vás děsit. Na podzim ale může být jejich počet ještě vyššíFoto: PopTika, Shutterstock.com

Jak zabránit padání vlasů?

Padání vlasů je v mnoha případech pouze dočasné, třeba poporodní alopecie většinou odezní sama, stejně jako ta stresová. Předejít nebo snížit vypadávání vlasů můžete používáním šetrné kosmetiky. Vhodné je prokrvovat vlasovou pokožku pravidelnou masáží, což vede k lepšímu zásobení vlasových cibulek živinami. Při masáži můžete do pokožky vetřít některý z vlasových aktivátorů. Pomohou i oplachy z bylinek.

Růst vlasů a jejich kvalitu může pomoci obnovit i mezoterapie. „Je to ošetření, při kterém se do kůže mikrojehličkami aplikuje regenerační roztok obsahující kyselinu hyaluronovou a další přírodní extrakty, které vyživují vlasové folikuly,“ vysvětluje Petra Moravcová.

Vadí vlasům čepice?

Vlasům neprospívá ani nešetrné zacházení při česání nebo stylingu – příliš teplý vzduch fénu nebo teplo žehličky, pokud je předem neošetříte vhodným přípravkem. A chránit je musíte i před mrazem. Nebojte se tedy s podzimem začít nosit čepici – ta vlasům neškodí, naopak je chrání. Ovšem za předpokladu, že je z přírodních materiálů, prodyšná a ne moc těsná.

Dopřejte vlasům dobré jídlo

Pokud chcete podpořit růst vlasů, dbejte nejen na dostatek spánku a život bez velkých stresů, ale dopřejte jim i dostatečný přísun vitaminů a minerálů. Jako první pomoc jsou to dostatečné dávky vitaminu C, D a B, zinku, selenu, železa, křemíku nebo síry, ale i bílkovin. Jezte luštěniny, vajíčka, hnědou rýži, listovou zeleninu, ořechy, jogurty, kvalitní ryby a podobně. Zvenčí vám zase pomůže odvar z cibule nebo maska z našlehaného bílku. Z bylinek je pro vlasy nejlepší kopřiva, ale i lopuch nebo zázvor.

Přípravky, které pomohou

S omezením vypadávání vlasů i nápravou jejich kvality vám pomohou některé přípravky. Nejlepší je kombinovat ty na vnější a na vnitřní péči.

Foto: Archiv firem

Zleva: Luna, bylinný šampon lopuchový, 430 ml, extrakt z kořene lopuchu, v e-shopu Alpa za 41 Kč. Migliorin-Caduta, 200 ml, výtažky z prosa a bylin, minerály a panthenol, v e-shopu Bylinná lékárna za 298 Kč. Subrina, 400 ml, s extraktem z chmele, v e-shopu Vše pro vlasy za 169 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Kérastase Genesis sérum, 10 x 6 ml, posílí kořínky a vlasovou pokožku, v e-shopu Notino za 913 Kč. Revalid Regrowth sérum, 50 ml, působí na kmenové buňky vlasového folikulu, v lékárnách Benu za 489 Kč. Trichomelatonin, 20 ml, podporuje vlasové cibulky, v lékárnách Dr. Max za 439 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Vlasové hnojivo, 60 tablet, obsahuje aminokyseliny, vitaminy a minerály, v e-shopu Lékárna Ave za 262 Kč. Donna Hair, 120 tobolek, aminokyseliny, pivovarské kvasnice, biotin a extrakt z kopřivy, v e-shopu Pilulka za 649 Kč. Neofyt Phyteneo Methionin komplex, 60 kapslí, vitaminy skupiny B, extrakt přesličky rolní a pšeničných klíčků, v e-shopu Lékárna za 239 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám