Hlavní obsah

Rebarborový koláč s mandlemi a džemem

Hodnocení:
(19)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Galetky mají tu výhodu, že těsto stačí jen rozválet, naplnit ovocem či zeleninou, po stranách zamotat a nakonec od trouby odhánět zvědavce přilákané neodolatelnou vůní. V květnu je navíc téměř povinností upéct něco z rebarbory...

Ingredience pro:
1 koláč
Na těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 125 g másla
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 5 lžic vody
Na náplň
  • 400 g rebarbory
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 1 vejce
  • 2 lžíce džemu
  • 2 lžíce mandlových lupínků
Článek

Postup

Krok 1: Ze všech surovin na těsto utvořte v mixéru nebo rukama hladké těsto, zabalte do fólie a nechte hodinu odpočívat v lednici.

Krok 2: Těsto pak vyválejte na velké kolo a pomocí válečku ho přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

Krok 3: Rebarboru oloupejte a pokrájejte na stejně dlouhé (asi 4 cm) špalíčky. Vyskládejte je na těsto tak, aby po stranách zůstaly asi 4cm okraje, ty pak přes ovoce přehněte dovnitř, pořádně přitiskněte a potřete rozšlehaným vajíčkem. Okraje hustě ozdobte mandlovými lupínky a celý koláč (rebarboru především) posypejte cukrem.

Krok 4: Pečte asi 40 minut při 190 °C dozlatova. Na závěr můžete rebarboru potřít trochou rozehřátého džemu. Použila jsem kupovaný meruňkový, ve kterém bohužel nebylo skoro žádné ovoce, takže ani nebylo třeba ho pasírovat přes sítko, ale mnohem lepší určitě bude domácí jahodový.

Tip: Pravidelné skládání rebarbory sice vypadá hezky, kdyby však hrozilo, že během práce celý koláč vzteky hodíte do koše, nic nezkazíte ani jednoduchým vzorem kolem dokola – na chuti to galetce nijak neubere.

Už jste si letos odškrtli první rebarborový koláč, nebo zatím této šťavnaté zelenině unikáte?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama