Hlavní obsah
3,8
(45)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Galetky mají tu výhodu, že těsto stačí jen rozválet, naplnit ovocem či zeleninou, po stranách zamotat a nakonec od trouby odhánět zvědavce přilákané neodolatelnou vůní. V květnu je navíc téměř povinností upéct něco z rebarbory...

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 125 g másla
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 5 lžic vody
Náplň
  • 400 g rebarbory
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce marmelády
  • 2 lžíce mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Ze všech surovin na těsto utvořte v mixéru nebo rukama hladké těsto, zabalte do fólie a nechte hodinu odpočívat v lednici.

02.

Těsto pak vyválejte na velké kolo a přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem.

03.

Rebarboru oloupejte a pokrájejte na stejně dlouhé (asi 4 cm) špalíčky. Vyskládejte je na těsto tak, aby po stranách zůstaly asi 4cm okraje, ty pak přes ovoce přehněte dovnitř, pořádně přitiskněte a potřete rozšlehaným vajíčkem. Okraje hustě ozdobte mandlovými lupínky a celý koláč (rebarboru především) posypejte cukrem.

04.

Pečte asi 40 minut při 190 °C dozlatova. Na závěr můžete rebarboru potřít trochou rozehřátého džemu.

Tip

Pravidelné skládání rebarbory sice vypadá hezky, kdyby však hrozilo, že během práce celý koláč vzteky hodíte do koše, nic nezkazíte ani jednoduchým vzorem kolem dokola – na chuti to galetce nijak neubere.

Už jste si letos odškrtli první rebarborový koláč, nebo zatím této šťavnaté zelenině unikáte?

Reklama

Načítám