Hlavní obsah
3,3
(38)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Polovina června přináší první zralé maliny a sezona zavařování je v plném proudu! K dispozici je ještě stále rebarbora, tak zkuste trochu netradiční kombinaci a pusťte se do tohohle skvělého džemu. A na ochutnání si k ní můžete udělat třeba belgické vafle.

35 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 litr
Džem
  • 500 g rebarbory
  • 1 kg cukru krupice
  • 500 g malin
  • 1 ks citronu
  • 10 g citrusového pektinu
Vafle
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 2 ks vejce
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 100 ml mléka
Článek

Postup

01.

Rebarboru očistěte, oloupejte a nakrájejte na drobná kolečka. Promíchejte se 100 g cukru a nechte asi dvě hodiny při pokojové teplotě odstát. Mezitím propasírujte přes síto maliny, abyste je zbavili semínek. Citron důkladně omyjte a vymačkejte z něj šťávu. 

02.

Rebarborovu hmotu dejte do kastrolu s velkou plochou dna, přihoďte k ní vymačkaný citron a na mírném ohni pod poklicí rozvařte na kaši – trvá to asi šest až osm minut. Vyndejte citron. Přidejte prolisované maliny a citronovou šťávu, přiveďte k varu a vmíchejte pektin promíchaný se třemi lžicemi cukru. Asi minutu provařte.

03.

Vsypte zbylý cukr (podle chuti použijte ještě 600 až 900 g), přiveďte znovu k varu a ještě pět minut povařte. Celou dobu míchejte, aby se džem nepřipálil. Nejste-li si jisti hustotou, kápněte trochu na talířek a dejte do lednice. Když během chviličky ztuhne (želíruje), je hotovo. Odstavte z plotny a naplňte čisté skleničky. Pevně je zavřete, otočte víčkem dolů a nechte vychladnout. Zavařování není potřeba.

04.

Chcete džem hned ochutnat? Dopřejte si ho třeba na belgických vaflích. Všechny sypké suroviny smíchejte, přidejte vejce, olej a mléko a vymíchejte tužší, ale tekuté těsto. Ve vaflovači upečte dozlatova, směs vystačí na tři až čtyři vafle v závislosti na přístroji.

Víte, co všechno můžete z ovoce vyrobit? A co takhle to zkusit podle našich receptů a návodů na marmelády a džemy?

Reklama

Načítám