Hlavní obsah

Rebarborový džem s malinami

Hodnocení:
(8)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
střední

Polovina června přináší první zralé maliny a sezona zavařování je v plném proudu! K dispozici je ještě stále rebarbora, tak zkuste trochu netradiční kombinaci a pusťte se do tohohle skvělého džemu. A na ochutnání si k ní můžete udělat třeba belgické vafle.

Ingredience pro:
1 litr
Na džem
  • 500 g rebarbory
  • 1 kg cukru krupice
  • 500 g malin
  • 1 citron
  • 10 g citrusového pektinu
Na 4 vafle
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 2 vejce
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 100 ml mléka
Článek

Postup

Krok 1: Rebarboru očistěte, oloupejte a nakrájejte na drobná kolečka. Promíchejte se 100 g cukru a nechte asi dvě hodiny při pokojové teplotě odstát. Mezitím propasírujte přes síto maliny, abyste je zbavili semínek. Citron důkladně omyjte a vymačkejte z něj šťávu. 

Krok 2: Rebarborovu hmotu dejte do kastrolu s velkou plochou dna, přihoďte k ní vymačkaný citron a na mírném ohni pod poklicí rozvařte na kaši – trvá to asi šest až osm minut. Vyndejte citron. Přidejte prolisované maliny a citronovou šťávu, přiveďte k varu a vmíchejte pektin promíchaný se třemi lžicemi cukru. Asi minutu provařte. Vsypte zbylý cukr (podle chuti použijte ještě 600 až 900 g), přiveďte znovu k varu a ještě pět minut povařte. Celou dobu míchejte, aby se džem nepřipálil. Nejste-li si jisti hustotou, kápněte trochu na talířek a dejte do lednice. Když během chviličky ztuhne (želíruje), je hotovo. Odstavte z plotny a naplňte čisté skleničky. Pevně je zavřete, otočte víčkem dolů a nechte vychladnout. Zavařování není potřeba.

Krok 3: Chcete džem hned ochutnat? Dopřejte si ho třeba na belgických vaflích. Všechny sypké suroviny smíchejte, přidejte vejce, olej a mléko a vymíchejte tužší, ale tekuté těsto. Ve vaflovači upečte dozlatova, směs vystačí na tři až čtyři vafle v závislosti na přístroji.

Víte, co všechno můžete z ovoce vyrobit? A co takhle to zkusit podle našich receptů a návodů na marmelády a džemy?

ynezorPumanzeSaNyknalC