Hlavní obsah

Tři čerstvé pomazánky, které chutnají po jaru. Pusťte se do nich!

Foto: David Háva

Máte po ruce nějaké bylinky? Využijte je v těchto skvělých jarních pomazánkách

Jaro je plné vůní, přeneste je i do kuchyně! Zkuste naše jarní pomazánky plné chutí a čerstvých bylinek. V kombinaci s křupavým pečivem jim rozhodně neodoláte.

Článek

Pomazánky jsou výbornou variantou na lehkou a zdravou večeři. Jako základ pro ně potřebujete často nějaký sýr, tvaroh nebo jogurt. Nejlepší volbou je, když si některou z těchto surovin vyrobíte pěkně podomácku. Není totiž nic snazšího a zároveň chutnějšího!

Například příprava domácí lučiny vám opravdu zabere jen chviličku. Budete k ní potřebovat 2 velké kelímky opravdového poctivého bílého jogurtu, kelímek smetany a trochu soli. Vše důkladně promíchat a dát do sítka vyloženého plátýnkem. Pak už jen dejte na 24 hodin do chladu odkapávat syrovátku, a lučinu máte hotovou. Pak už jen stačí přidat hrst oblíbených bylinek a v kombinaci s křupavým pečivem máte hotovou dokonalou večeři.

Hrášková pomazánka s mátou

Na 4 porce budete potřebovat: 500 g zeleného hrášku, 1 malou lučinu, 1 lžíci nasekané máty, sůl, pepř, pečivo

Foto: David Háva

Hrášek a máta? Vynikající kombinace, která vás mile překvapí

Postup: Hrášek krátce povařte a přelijte ledovou vodou, aby zůstal krásně zelený. Pak ho slejte, dejte do mísy, přidejte lučinu, čerstvou nasekanou mátu a vše rozmixujte nebo důkladně rozmačkejte. Pomazánku nakonec podle chuti osolte a opepřete. Nakrájené plátky pečiva potřete pomazánkou a ozdobte lístky máty.

Tip:Místo lučiny můžete do pomazánky přidat 2 lžíce čerstvého tvarohu.

Cottage s jarní cibulkou

Na 4 porce budete potřebovat:2 kelímky sýra cottage, ½ lžičky citronové kůry, půl lžičky římského kmínu, 1 svazek jarních cibulek, 1 lžíci nasekané petrželky, 2 lžíce tvarohu, sůl, pepř

Foto: David Háva

Lahůdková cibulka je jarní klasikou. Také ji máte rádi jako my?

Postup: Římský kmín opečte na suché pánvi a pak ho rozdrťte v hmoždíři. Do mísy vyklopte oba kelímky sýrů a promíchejte je s tvarohem. Přidejte římský kmín, citronovou kůru, petrželku a nasekané bílé části jarních cibulek. Pomazánku důkladně promíchejte. Podle chuti ji osolte a opepřete. Na suché pánvi opečené plátky pečiva potřete pomazánkou a posypte zelenou nasekanou částí jarních cibulek.

Tip:Pro pikantnější variantu opečte spolu s kmínem na pánvi špetku chilli vloček a rozdrcené je pak vmíchejte do pomazánky.

Tvarohová pomazánka s křenem

Na 4 porce budete potřebovat:1 kelímek polotučného tvarohu, kousek čerstvého křenu, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci mixu nasekaných čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, koriandr), sůl, pepř, 2 jarní cibulky, 2 lžíce smetany

Foto: David Háva

Křen je výrazný, ale léčivý. Zkusíte ho i vy?

Postup:Jarní cibulky nasekejte nadrobno a křen nastrouhejte na jemném struhadle. Tvaroh rozšlehejte se smetanou. Přidejte cibulky, bylinky, nastrouhaný křen, citronovou šťávu a vše dobře promíchejte. Nakonec pomazánku podle chuti osolte a opepřete. Natírejte ji na celozrnné pečivo nebo tousty.

Tip: Pro jemnější chuť pomazánky použijte polovinu tvarohu a druhou polovinu nahraďte lučinou nebo jiným čerstvým krémovým sýrem.

Jaká je vaše nejoblíbenější pomazánka? Máte rádi klasiku nebo experimentujete?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama