Hlavní obsah
3,3
(108)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Znáte tenhle klasický španělský recept? Vláčná, křupavá, jemně kouřová – taková je španělská bramborová tortilla s cibulí. Vyzkoušíte ji?

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 kus
  • 800 g brambor
  • 1 ks cibule
  • 150 ml olivového oleje
  • 5 ks vejce
  • 2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Oloupejte brambory, omyjte je a dobře osušte. Do velké těžké pánve s vyšším okrajem vlijte olivový olej a rozehřejte ho na střední teplotu.

02.

Zatímco se olej zahřívá, nakrájejte brambory na plátky silné cca tři milimetry. Znovu je lehce osušte čistou utěrkou, opatrně vložte do oleje a osolte. Zmírněte plamen a brambory opékejte asi 15 minut, občas je v pánvi promíchejte a otočte.

03.

Oloupejte cibuli a nakrájejte na půlkolečka. Asi po 15–20 minutách, až začnou brambory zlátnout, přidejte cibuli a opečte ji – bude stačit přibližně pět minut a brambory i cibule budou zlatavé.

04.

Brambory i cibuli sceďte a nechte okapat, olej zachyťte. Ve velké míse prošlehejte vejce se solí, vložte okapané brambory a nechte chvíli v klidu odstát.

05.

Do pánve vraťte asi jednu dvě lžíce oleje a rozehřejte na střední teplotu. Přidejte brambory s vejci, povrch urovnejte a pomalu smažte asi 10 minut. Omeleta se začne uvolňovat od stěn pánve, zlátnout na okraji a i povrch lehce zpevní.

06.

Přichází nejtěžší chvíle. Přiklopte pánev velkým talířem a rychle ji obraťte. Z talíře nechte tortillu sklouznout zpátky do pánve vrchní stranou dospod a ještě krátce dopečte – bude stačit pár minut. Podávejte teplou se zeleným salátem jako lehkou večeři nebo vlažnou a nakrájenou na trojúhelníčky jako součást pohoštění.

Máte rádi brambory? Podívejte se na 22 nejlepších bramborových receptů.

Reklama

Načítám