Hlavní obsah

Španělská bramborová tortilla

Hodnocení:
(99)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
střední

Tenhle klasický recept znám dlouho, doteď jsem ale neměla odvahu ho zkusit – nedůvěřovala jsem bramborám, že se propečou, a odrazovalo mě to množství oleje… Jenomže můj oblíbený tapas bar změnil sortiment a mně se po její chuti zastesklo. Nechala jsem se tedy vést svou nejlepší španělskou kuchařkou a udělala jsem dobře. Vláčná, křupavá, jemně kouřová – taková je španělská bramborová tortilla s cibulí.

Ingredience pro:
1 kus
Budete potřebovat
  • 800 g brambor
  • 1 cibule
  • 150 ml olivového oleje
  • 5 vajec
  • 2 lžičky soli
Článek

Postup

Krok 1: Oloupejte brambory, omyjte je a dobře osušte. Do velké těžké pánve s vyšším okrajem vlijte olivový olej a rozehřejte ho na střední teplotu.

Krok 2: Zatímco se olej zahřívá, nakrájejte brambory na plátky silné cca tři milimetry. Znovu je lehce osušte čistou utěrkou, opatrně vložte do oleje a osolte. Zmírněte plamen a brambory opékejte asi 15 minut, občas je v pánvi promíchejte a otočte.

Krok 3: Oloupejte cibuli a nakrájejte na půlkolečka. Asi po 15–20 minutách, až začnou brambory zlátnout, přidejte cibuli a opečte ji – bude stačit přibližně pět minut a brambory i cibule budou zlatavé.

Krok 4: Brambory i cibuli sceďte a nechte okapat, olej zachyťte. Ve velké míse prošlehejte vejce se solí, vložte okapané brambory a nechte chvíli v klidu odstát.

Krok 5: Do pánve vraťte asi jednu dvě lžíce oleje a rozehřejte na střední teplotu. Přidejte brambory s vejci, povrch urovnejte a pomalu smažte asi 10 minut. Omeleta se začne uvolňovat od stěn pánve, zlátnout na okraji a i povrch lehce zpevní.

Krok 6: Pošlete děti a zvířata z kuchyně pryč a sesbírejte odvahu, přichází nejtěžší chvíle. Přiklopte pánev velkým talířem a rychle ji obraťte. Z talíře nechte tortillu sklouznout zpátky do pánve vrchní stranou dospod a ještě krátce dopečte – bude stačit pár minut. Podávejte teplou se zeleným salátem jako lehkou večeři nebo vlažnou a nakrájenou na trojúhelníčky jako součást pohoštění.

Máte rádi brambory? Podívejte se na 22 nejlepších bramborových receptů.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama