Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Nebudu tvrdit, že jsou k nerozeznání od masových, chutí připomínají spíš oblíbený falafel. Pokud ale chcete omezit spotřebu masa a přidat do jídelníčku luštěniny, jsou tyhle šťavnaté veganské placičky dobrá volba. Nálev z cizrny nevylévejte, vykouzlíte z něj veganskou majonézu, ze které vám spadne brada.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
Budete potřebovat
  • 1 plechovka sterilované cizrny
  • 2 vařené červené řepy
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce cizrnové mouky
  • 1 lžička chilli omáčky
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky drceného římského kmínu
  • 1 špetka pepře
  • 4 lžíce oleje
Na veganskou majonézu
  • 40 ml nálevu z cizrny
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 150 ml oleje
Článek

Nálev ze sterilované cizrny většina lidí slije jako nepotřebný odpad. Tentokrát s tím chvíli počkejte. Říká se mu aquafaba a ve veganské kuchyni patří mezi ceněné suroviny, uděláte z něj třeba výbornou majonézu. Zvedáte s pochybami obočí? Zkuste ji připravit alespoň jednou, považuji ji za nejlepší veganskou vychytávku. Má skvělou konzistenci i barvu, chutná možná ještě lépe než klasická majonéza a cizrnu v ní rozhodně neucítíte. Navíc se obejdete bez syrových vajec a oproti kupované vás bude stát jenom zlomek.

Postup

01.

Cibuli nakrájejte nadrobno a na troše oleje ji se špetkou soli osmahněte lehce dozlatova. Ke konci smažení přidejte i najemno nasekaný česnek, už jenom krátce promíchejte v horkém tuku a nechte chvíli zchladnout. Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte papírem na pečení.

02.

Sceďte plechovku cizrny s hmotností 400 g (nálev zachyťte a uchovejte) a nahrubo nakrájejte dvě menší červené řepy nebo jednu větší. Cizrnu i řepu pak rozmixujte na hrubší pastu. Hmotu přeložte do mísy, osolte, opepřete, přidejte římský kmín, chilli omáčku a balzamikový ocet. Vsypejte osmaženou cibuli a cizrnovou mouku a prohněťte na soudržnou směs, ze které se budou dobře tvořit placičky, případně přidejte ještě lžíci mouky.

Tip: Cizrnová mouka je bezlepková a má vyšší obsah bílkovin i vlákniny a méně sacharidů než pšeničná. Navíc skvěle chutná a dobře pojí, vyplatí se do ní investovat. Uděláte z ní i vynikající cizrnové placky anebo nejlepší cibulový koláč.

03.

Připravený papír na pečení potřete trochou oleje a naolejujte si i ruce. Z hmoty vytvořte osm menších karbanátků a vyskládejte je na plech. Povrch placiček ještě zakápněte olejem a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 20 minut, poté obracečkou opatrně otočte a dalších 5 minut dopečte.

Tip: Karbanátky jsou v průběhu pečení poměrně křehké, obracejte je opatrně, nebo rovnou vytvořte méně háklivé kuličky. Po upečení na vzduchu za chvíli zpevní.

04.

Zatímco se placičky pečou, připravte veganskou majonézu z aquafaby: nálev z cizrny odměřte do vyšší a užší nádoby, kam se vejde tyčový mixér. Přidejte k němu sůl, pepř, dijonskou hořčici a citronovou šťávu a dobře rozmixujte na hladkou emulzi. Postupně přilévejte olej a dál mixujte: téměř ihned se začne tvořit hustá a hladká „majonéza“.

Tip: Použijte kvalitní slunečnicový nebo řepkový olej. Vyhněte se olivovému nebo ho použijte jenom menší část. Je sice zdravý, ale do majonézy příliš výrazný.

Nálev z cizrny se chová podobně jako vaječné bílky – ušleháte z něj i veganský sníh na pusinky. Pokud je pro vás ale příliš alternativní, doplňte řepné placičky klasickou verzí. Domácí majonéza chutná vždy lépe než ta z obchodu a její příprava není složitá.

Reklama

Načítám