Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Sekaná pro vegetariány? Existuje! Objevte spolu s námi recept na variantu z čočky a zeleniny. Nebudete litovat!

20 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Sekaná
  • 1 hrnek čočky
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 4 lžíce lněných semínek
  • 1 hrnek ořechů a semínek
  • 3 ks cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 mrkev
  • 1/4 bulvy celeru
  • 1 ks kořenové petržele
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Glazura
  • 3 lžíce kečupu
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1/4 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Čočku uvařte v dostatečném množství vody doměkka, ke konci vaření ji osolte, a kdyby se všechna voda nevyvařila, nevylévejte ji. Vmíchejte k ní vločky a nechte trochu prochladnout.

02.

Lněná semínka zalejte vodou a nechte nabobtnat, díky nim bude sekaná držet pěkně pohromadě (a také jsou velmi zdravá).

03.

Mezitím si nasucho na pánvi opražte oříšky a semínka, dejte stranou a na stejné pánvi opečte s olejem najemno nakrájené cibule. Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, celer a petržel a opékejte do změknutí. K zelenině vmíchejte nasekaný česnek, rozmarýn a papriku a nechte chvilku rozvonět.

04.

Poté přidejte všechny zbylé ingredience: protlak, hořčici, čočku s vločkami, lněná semínka i s vodou a ořechy. Osolte, opepřete a natlačte do formy na srnčí hřbet, kterou jste vyložili pečicím papírem. Potřete glazurou z kečupu, cukru, balzamika, chilli a špetky soli a pečte při 180 stupních asi 50 minut. Nechte chvilku vychladnout a krájejte na plátky, stejně dobře chutná i studená.

Související témata:

Načítám