Hlavní obsah

Dejte si med a řekněte kašli sladké sbohem. Zkuste tentokrát nachlazení porazit bez chemie

Foto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Foto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je tu období, kdy se zdá, že každý druhý člověk ve vašem okolí kašle. Ať už je příčinou nachlazení, alergie, nebo viróza, kašel dokáže být nejen nepříjemný, ale i vyčerpávající. Naštěstí existuje jeden sladký spojenec, který nám může v této bitvě pomoci – med!

Článek

Ano, je to známá pravda už od časů našich babiček. Med není jen chutné sladidlo do čaje nebo „mazadlo“ na chleba, ale také přírodní lék s dlouhou historií. Proč do sebe hned rvát prášky, nebo dokonce antibiotika? „Nadměrné předepisování antibiotik u infekcí horních cest dýchacích má za následek antibiotickou resistenci (odolnost infikujících organismů vůči antibiotikům, pozn. red.). Je proto nutné hledat alternativy k předepisování antibiotik. Med je laickým lékem proti respiračním chorobám, pro což vzniká stále více vědeckých důkazů,“ uvádí studie zveřejněná na webu PubMed. Podíváme se tedy na to, jak přesně med dokáže zklidnit neutišitelný a velmi otravný kašel.

1. Zklidňuje hrdlo

Med je známý svými protizánětlivými vlastnostmi, a to díky obsahu enzymů a antioxidantů, které pomáhají snižovat záněty a podráždění v krku. Když se med pomalu rozpouští v ústech, vytváří tenkou vrstvu, která zklidňuje citlivé tkáně a působí jako ochranný štít proti dráždivým faktorům. Tato ochrana může být zvláště účinná při suchém a dráždivém kašli, kdy je hrdlo mnohem citlivější na podráždění. Dokonce už jedna lžíce medu stačí k okamžité úlevě podrážděného hrdla a potlačení nutkání ke kašli.

2. Ředí hlen

Teplé nápoje (například čaj nebo voda s citronem) s medem mají vynikající schopnost ředit hlen v dýchacích cestách. Usnadňuje tak jeho odplavení a uvolňuje hrdlo a zlepšuje proudění vzduchu v průduškách. To následně vede k úlevě od těžkého kašle a zlepšení dýchání, zejména při nachlazení nebo chřipce.

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Než dáte med do čaje, nechte tekutinu mírně prochladnout. Zabráníte tak nežádoucímu zničení zdraví prospěšných látekFoto: Impact Photography, Shutterstock.com

3. Antibakteriální účinky

Přírodní antibakteriální vlastnosti medu jsou důležité při léčbě kašle způsobeného bakteriální infekcí. Med obsahuje enzymy, které mají přirozené dezinfekční vlastnosti. Tak pomáhá bojovat proti bakteriím a „vyčistit“ krk od nečistot.

4. Pomáhá uklidnit kašel v noci

Řekněme si upřímně, kašel přes den je nepříjemný, ale ten noční obtěžuje ještě víc, protože narušuje kvalitu spánku. Med pomáhá potlačit noční kašel díky své schopnosti uklidňovat podrážděné hrdlo a tlumit reflexy v podobě kašle. Přidání medu do horkého čaje (nepijte však na noc čaje obsahující thein) nebo jedna lžička samotného medu před spaním uklidní podrážděné dýchací cesty a sníží frekvenci kašle. Tento přírodní lék je obzvláště užitečný pro děti, které jsou často náchylnější k nočnímu kašlání, nemluvě o tom, že potřebují nerušený spánek, aby se zotavily. „Většina předepsaných a volně prodejných přípravků na kašel u dětí často není účinná a může nést riziko nežádoucích účinků. Přitom mnohdy stačí jediná dávka medu před spaním. Ta může zmírnit kašel a nepohodlí, které zažívají děti a jejich rodiče,“ tvrdí Ran D. Goldman, profesor Dětské kliniky na Lékařské fakultě University of British Columbia.

5. Zklidňuje dráždivý kašel

Med dokáže díky své konzistenci pokrýt podrážděné receptory v krku a tlumit nutkání ke kašli. Tato vlastnost medu umožňuje vytvoření ochranné vrstvy na sliznici hrdla, což zklidňuje dráždivý kašel a snižuje potřebu kašlat. Dráždivý kašel bývá způsoben různými faktory, jako jsou alergie, suchý vzduch nebo podráždění dýchacích cest, a med může být efektivním přírodním lékem pro jeho zvládnutí.

Foto: voronaman, Shutterstock.com

Při kašli se zkuste vyhýbat suchému a přetopenému prostředíFoto: voronaman, Shutterstock.com

6. Posiluje imunitní systém

Med obsahuje řadu živin a antioxidantů, které posilují imunitní systém a zlepšují jeho schopnost bojovat proti infekcím. Vitaminy, minerály a další živiny obsažené v medu podporují produkci imunitních buněk, pravidelná konzumace medu jako součásti vyvážené stravy je prospěšná pro celkové zdraví. Med je také přirozeným energetickým zdrojem a poskytuje tělu potřebnou sílu k boji proti infekcím a zlepšení zdraví.

7. Přirozeně chutný lék

Jednou z nejlepších vlastností medu je příjemná chuť, které usnadní jeho konzumaci zvláště dětem a jedincům s citlivým žaludkem. Tato sladká výhoda z něj dělá lákavou alternativu k chemickým lékům, které často mají nepříjemnou chuť. Takže se vlastně léčíte mlsáním!

Načítám