Hlavní obsah

Z babiččiny lékárny: 9 osvědčených rad, jak se zbavit bolesti v krku

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Znáte to. Už v noci se vám špatně spí a ráno se probudíte s pocitem knedlíku v krku. A je to tady. Když si přehrajete v hlavě, kolik práce máte, jaká bude fronta u doktora a že určitě dostanete antibiotika, přepadne vás zděšení. Ale nemusí být tak zle, jak to vypadá.

Článek

Bolesti v krku jsou jedním z příznaků nachlazení, začínající chřipky či bakteriální nebo virové infekce. „Stres a únava, stejně jako nachlazení a virózy, zvyšují náchylnost k bolestem v krku. Naštěstí jde o onemocnění, které velmi dobře odpovídá na přírodní léčbu. Ta přináší nejen úlevu od bolestí a jiných nepříjemných pocitů, ale může ztlumit i zánět v hrdle,“ vysvětluje praktická lékařka MUDr. Martina Anderová. Podívejte se na devatero přírodních pomocníků, kteří vás v boji s protivnou nemocí opravdu podpoří.

1. Šalvěj

Jednou z nejúčinnějších bylin je často opomíjená šalvěj. „Využívá se při neduzích dutiny ústní, ať už se jedná o afty, nebo záněty zubů, dásně a hrdla,“ uvádí Zuzana Švédová z portálu Celostní medicína. Kloktadlo ze šalvějového nálevu dezinfikuje a uklidňuje podrážděnou sliznici. Čajovou lžičku čerstvých či sušených listů šalvěje svařte s 250 ml vody, nechte deset minut louhovat a sceďte. Nálev nechte vychladnout a následně jím několikrát denně kloktejte.

Foto: Jiri Hera, Shutterstock.com

Šalvěj patří k nejúčinnějším bojovníkům proti bolestem v krkuFoto: Jiri Hera, Shutterstock.com

2. Bez, zázvor & spol.

Počínající chřipku i bolest v krku spolehlivě zahání i osvědčená kombinace čtveřice přírodních pomocníků. Do konvice si připravte hrst sušených bezových květů, nastrouhaný zázvor a zalijte vroucí vodou. Po deseti minutách přidejte včelí či pampeliškový med a citronovou šťávu.

3. Česnek

Česnek je v podstatě přírodní antibiotikum, pomáhá budovat imunitu a léčit různé zdravotní problémy – mezi nimi i bolest v krku. Alicin, který obsahuje, totiž zabíjí bakterie i viry. Hned při prvních příznacích škrábání v krku si jej dejte, samozřejmě syrový. Stroužky si můžete nakrájet na drobné kousky anebo rozdrtit do vody či medu.

Foto: spicyPXL, Shutterstock.com

Česnek je svými léčivými účinky proslulýFoto: spicyPXL, Shutterstock.com

4. Cibule

Užitečným pomocníkem může být i cibule – sirup z ní už vyléčil leckoho. Stačí, když velkou cibuli nakrájíte nadrobno, zalijete medem nebo zasypete cukrem. Šťávu, kterou pustí, po lžičkách konzumujte. Směs cibule a cukru či medu můžete také zalít horkou vodou, po pár minutách scedit a popíjet jako horký nálev.

5. Med s citronem

Každý včelař vám řekne, že není lepšího léku než kvalitní domácí med. Na zanícené hrdlo totiž působí opravdu jako hotový balzám. Když ho navíc zředíte citronovou šťávou a směs budete pomalu polykat, poděkuje vám sliznice i imunita.

Foto: Es75, Shutterstock.com

Med s citronem – osvědčená kombinace, která nejen ulevuje, ale navíc skvěle chutnáFoto: Es75, Shutterstock.com

6. Slaná voda

Klasickým receptem našich babiček je i kloktání vodou se solí. Opakované kloktání dezinfikuje a vyplachuje choroboplodné zárodky z úst a krku. Příprava je více než jednoduchá: rozpusťte půl čajové lžičky soli ve sklenici vlažné vody a každé dvě hodiny kloktejte.

7. Skořice & hřebíček

Skořici a hřebíček nevyužijete jen při pečení cukroví, ale i při bolestech v krku. Tohle voňavé koření totiž funguje jako silné přírodní analgetikum a antiseptikum. Přidejte si je před zalitím do čaje. Hřebíček můžete také cucat – není moc chutný, ale je to silný a účinný prostředek proti bolesti.

Foto: AnnyStudio, Shutterstock.com

Koření není skvělé jen jako dochucovadlo. Využijte i jeho léčivé účinkyFoto: AnnyStudio, Shutterstock.com

8. Slepičí polévka

Staletími prověřený domácí lék na nachlazení a chřipky je slepičí či kuřecí vývar. A pomáhá uklidnit i bolest v krku. Látky obsažené v kuřecí polévce mají antibakteriální účinky a tlumí infekce horních cest dýchacích. Silný vývar vám navíc zajistí přísun důležitých živin, které nemocné tělo potřebuje.

9. Tvaroh 

Asi vás to překvapí, ale pomůže vám i tvaroh. Chladí, léčí otoky, tlumí bolesti a záněty. Působit ho ale nechte zvenčí. Půl kila tvarohu naneste zhruba v půl centimetru silné vrstvě na tenký bavlněný šátek. Šátek složte na šálu tak, aby mezi vaší kůží a tvarohem byla jen jedna vrstva látky. Obklad ohřejte na tělesnou teplotu (například na topení) a oviňte kolem krku. Přes něj přijde ještě silný ručník. Obklad noste, dokud tvaroh nevyschne.

A co se nejvíce osvědčilo vám?

Reklama

Související témata:

Načítám