Hlavní obsah
3,5
(41)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Možná také občas hřešíte ve fastfoodu a dáte si smažené kuře. Jak na to domácí, to se dozvíte v následujícím receptu. A pokud se obáváte toho, že kuře zůstane uvnitř syrové, prozradíme vám snadný trik jak tomu předejít.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g horních kuřecích stehen
  • 500 g kuřecích paliček
  • 1 lžíce másla
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 150 ml drůbežího vývaru
  • 1 ks bobkového listu
  • 250 ml podmáslí
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce pepře
  • 1 hrnek strouhanky
  • 750 ml řepkového oleje
    Článek

    Postup

    01.

    Kuřecí maso se všech stran osolte a opepřete. 

    02.

    Ve velké hluboké pánvi na lžíci másla a lžíci oleje osmažte kuřecí porce zprudka ze všech stran dozlatova. 

    03.

    Když je hotovo, zalijte maso v pánvi kuřecím vývarem a bílým vínem, přidejte bobkový list a přiklopte pokličkou. Vařte osm minut. Poté kuřecí maso vyndejte na talíř. 

    04.

    V široké míse rozšlehejte podmáslí a vejce. K nim pak přimíchejte mouku, špetku soli, pepř, sušený rozmarýn a sladkou papriku. Vznikne těstíčko, hustotou podobné těstu na palačinky. Vedle na talíř si připravte strouhanku na obalení.

    05.

    Ve větším hrnci dejte rozehřát olej v takovém množství, aby byly kuřecí porce při smažení zcela ponořené. 

    06.

    Kuřecí porce namočte nejdřív do podmáslové směsi a následně do strouhanky. Každý kousek pak ihned vložte do rozpáleného oleje. Musí být dostatečně rozehřátý, jinak se těstíčko začne odlupovat a smažení nepůjde, jak by mělo. Plynový hořák jsem měla nastavený na střední výkon, mírný nestačil.

    07.

    Kuřecí stehýnka smažte v oleji dozlatova a pak je nechte okapat na papírové utěrce.

    Foto: Svatava Vašková

    Takhle dobré smažené kuře jste ještě nejedli!Foto: Svatava Vašková

    Tip: Smažené kuře můžete podávat s bramborovou kaší nebo salátem coleslaw.

    Milujete smažené jídlo, ale dáváte přednost trochu zdravějším úpravám? Dejte si šťavnaté řízky z trouby anebo obalované kuře z trouby nebo obalovaný květák bez smažení.

    Reklama

    Načítám