Hlavní obsah

Křupavý vepřový bůček: marinovaný a pečený s fenyklem

Hodnocení:
(57)
Foto: Anita Ponešová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
2 hodiny 15 minut
Náročnost
nízká

Vyměňte pro jednou tradiční český kmín za voňavý fenykl, jako to dělají při pečení vepřového masa třeba Italové. Překvapí vás intenzivní chutí a stejně jako kmín podpoří trávení. A s masem můžete rovnou upéct i pár kousků celého fenyklu jako přílohu.

Ingredience pro:
6 porcí
Na kořenicí pastu
  • 4 lžičky fenyklových semínek
  • 8 kuliček celého černého pepře
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
Dále potřebujete
  • 1200 g vepřového bůčku bez kosti
Na pečený fenykl
  • 3 čerstvé fenykly
  • 1 l vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
Článek

Postup

Krok 1: V hmoždíři dobře rozdrťte všechno koření a obrané lístky z tymiánu a rozmarýnu s nahrubo nakrájeným česnekem a solí na hladkou pastu. Přidejte trochu oleje a dobře promíchejte.

Krok 2: Vepřový bůček (ideálně bez kosti a s kůží) omyjte, osušte a kůži nakrájejte ostrým nožem do mřížky. Maso ze všech stran dobře potřete připravenou kořenicí pastou a nechte v chladu odležet, nejlépe do druhého dne.

Krok 3: Rozpalte troubu na 220 stupňů. Odleželé maso posaďte na mřížku do pekáčku (dospod pekáče přilijte trochu vody, aby se vypečený tuk nepřepaloval) a vložte do rozpálené trouby. Pečte 20 minut, poté stáhněte teplotu na 150 °C a pečte další hodinu a čtvrt. 

Krok 4: Zatímco se maso peče, očistěte fenykl (jemné chmýří si nechte na ozdobu), rozkrojte ho na čtvrtiny přes střed tak, aby se nerozpadl na jednotlivé řapíky, a povařte pět minut v osolené vodě s pár kapkami citronové šťávy. Sceďte a nechte dobře okapat.

Krok 5: Po hodině a čtvrt pečení masa při 150 °C zvyšte teplotu na 200° C. Na mřížku k němu přidejte připravený fenykl a maso i fenykl přelijte vypečenou šťávou. Pečte dalších asi 30 až 40 minut za občasného přelévání výpekem (případně v průběhu pečení přilijte ještě trochu vody), až je kůže masa opečená dokřupava a fenykl vláčný a zlatavý. Těsně před dopečením posypejte fenykl malým množstvím strouhaného parmazánu

Krok 6: Upečené maso nechte 10 až 15 minut odležet a podávejte s pečeným fenyklem a čerstvým chlebem. Zkuste třeba domácí chleba s podmáslím bez kynutí.

Z bůčku je skvělá i domácí slanina pancetta bez uzení nebo rychlá bůčková čína se zelím. K zahození není domácí bůčková pomazánka ani glazované bůčkové jednohubky jako pohoštění pro návštěvu. Bůček je prostě král české kuchyně!

ynezorPumanzeSaNyknalC
10. 9. 2021

Reklama

Sdílejte článek