Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jsou recepty, které vypadají složitě a na první pohled se zdá, že jejich příprava zabere celý den. Ale nemusí to být takové drama, zvlášť pokud do hry zapojíte tlakový hrnec. Ověřit si to můžete právě s tímto receptem. A jestli papiňák nemáte, nevadí: dušení bude prostě trvat (o dost) déle. Ovšem výsledek stojí v každém případě za to!

25 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg hovězí kližky
  • 1 lžička soli a pepře
  • 2 lžíce oleje
  • 2 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1/2 ks celeru
    9
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
    7
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 2,5 dl červeného vína
    12
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 2 listy bobkového listu
  • 4 větvičky tymiánu
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžíce šípkové zavařeniny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Kližka je velmi oblíbený druh hovězího masa, protože je šťavnatá a vhodná na vaření, dušení, pečení, ale i do gulášů či omáček. A skvěle se doplňuje s kořenovou zeleninou a vínem. Díky papiňáku bude maso krásně měkké a nebude to trvat moc dlouho.

Postup

01.

Kližku očistěte a nakrájejte na větší kostky. Osolte je a zlehka opepřete. V tlakovém hrnci – tedy papiňáku – rozehřejte olej a maso na něm zprudka ze všech stran opečte do zlatohněda. Vyjměte jej a přikryjte.

02.

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, mrkev s petrželí na kolečka a celer na kostičky. Česnek oloupejte a nasekejte najemno.

Do papiňáku přidejte k tuku po opékání masa máslo a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Nechte rozvonět česnek, přidejte kořenovou zeleninu a orestuje.

Vmíchejte protlak a ještě chvilku restujte. Pak do papiňáku vraťte maso a přilijte víno. Jakmile se odpaří alkohol, přilijte vývar a vmíchejte bobkový list, tymián a nové koření.

03.

Tlakový hrnec zavřete a maso vařte asi hodinu od natlakování. Měkké maso vyjměte, odstraňte větvičky tymiánu, bobkové listy i nové koření a zeleninu s výpekem rozmixujte dohladka.

Je-li omáčka příliš hustá, nařeďte ji trochou vývaru. Omáčku ochuťte šípkovým džemem a dle potřeby ještě osolte a opepřete.

04.

Hovězí kližku s omáčkou z kořenové zeleniny podávejte s bramborovými šiškami nebo knedlíkem. Hodí se i pečené nebo vařené brambory. Můžete ozdobit čerstvou petrželkou.

Nejlepší přílohy k omáčkám

Nejoblíbenější je jednoduchý houskový knedlík anebo rychlý bramborový knedlík jako od babičky. Jestli se chcete vytáhnout, udělejte pravý karlovarský knedlík bez mouky a pro fajnšmekry tu jsou bezlepkové slezské kluzky bez vajec, případně domácí špecle. Anebo si troufnete na domácí dýňové noky?

A jestli jste pro osvědčenou a jednoduchou cestu, budou se vám hodit tyto praktické videonávody:

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 282,02 kJ
Bílkoviny53,49 g
Tuky21,85 g
Sacharidy33,88 g
Sůl1,38 g
SAFA7,44 g
Vláknina5,17 g
Cukry13,41 g

Načítám