Článek
Kližka je velmi oblíbený druh hovězího masa, protože je šťavnatá a vhodná na vaření, dušení, pečení, ale i do gulášů či omáček. A skvěle se doplňuje s kořenovou zeleninou a vínem. Díky papiňáku bude maso krásně měkké a nebude to trvat moc dlouho.
Postup
01.
Kližku očistěte a nakrájejte na větší kostky. Osolte je a zlehka opepřete. V tlakovém hrnci – tedy papiňáku – rozehřejte olej a maso na něm zprudka ze všech stran opečte do zlatohněda. Vyjměte jej a přikryjte.
02.
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, mrkev s petrželí na kolečka a celer na kostičky. Česnek oloupejte a nasekejte najemno.
Do papiňáku přidejte k tuku po opékání masa máslo a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Nechte rozvonět česnek, přidejte kořenovou zeleninu a orestuje.
Vmíchejte protlak a ještě chvilku restujte. Pak do papiňáku vraťte maso a přilijte víno. Jakmile se odpaří alkohol, přilijte vývar a vmíchejte bobkový list, tymián a nové koření.
03.
Tlakový hrnec zavřete a maso vařte asi hodinu od natlakování. Měkké maso vyjměte, odstraňte větvičky tymiánu, bobkové listy i nové koření a zeleninu s výpekem rozmixujte dohladka.
Je-li omáčka příliš hustá, nařeďte ji trochou vývaru. Omáčku ochuťte šípkovým džemem a dle potřeby ještě osolte a opepřete.
04.
Hovězí kližku s omáčkou z kořenové zeleniny podávejte s bramborovými šiškami nebo knedlíkem. Hodí se i pečené nebo vařené brambory. Můžete ozdobit čerstvou petrželkou.
Nejlepší přílohy k omáčkám
Nejoblíbenější je jednoduchý houskový knedlík anebo rychlý bramborový knedlík jako od babičky. Jestli se chcete vytáhnout, udělejte pravý karlovarský knedlík bez mouky a pro fajnšmekry tu jsou bezlepkové slezské kluzky bez vajec, případně domácí špecle. Anebo si troufnete na domácí dýňové noky?
A jestli jste pro osvědčenou a jednoduchou cestu, budou se vám hodit tyto praktické videonávody: