Článek
Toto jídlo je osvědčená klasika, která voní domovem. Kombinace šťavnatého masa, voňavého špeku a nasládlé kořenové zeleniny vytváří dokonale vyváženou chuť. S jemnou bramborovou kaší se z něj stává vydatný pokrm, který potěší i ty největší jedlíky a zahřeje v chladnějších dnech.
Postup
01.
Hovězí kližku očistěte a nakrájejte na kostky, osolte a opepřete je z obou stran. Kořenovou zeleninu i špek nakrájejte na menší kostičky, cibuli a česnek oloupejte a potom nakrájejte a nasekejte nadrobno.
02.
V hlubší pánvi (pokud nemáte dost velkou na to, aby se vešly všechny suroviny a vývar, použijte hrnec) rozehřejte olej s máslem a maso zprudka ze všech stran opečte, aby se zatáhlo - opékejte jej 5 až 10 minut, průběžně míchejte a seškrabávejte vznikající nápek, který dodává skvělou chuť. Maso poté vyjměte, dejte do misky a zakryjte.
03.
Do pánve, ve které jste opékali maso, hoďte kostičky špeku a nechte je vypéct. Pokud pustí příliš tuku, slijte jej a ponechte jen malé množství. Přidejte kořenovou zeleninu a opečte ji dozlatova, pak nechte zesklovatět cibuli a rozvonět česnek.
Následně vmíchejte do pánve rajčatový protlak, mletou papriku a krátce promíchejte. Podlijte větší částí vývaru (trochu ponechejte na případné doplnění v průběhu dušení) a vraťte do pánve zpět maso – mělo by být ve vývaru téměř ponořené. Přidejte nasekané lístky rozmarýnu, bobkový list, nové koření a celý pepř.
04.
Přikryjte, snižte teplotu a nechte pomalu probublávat 1,5 až 2 hodiny, dokud nebude maso úplně měkké. V průběhu občas promíchejte a dle potřeby podlévejte trochou vývaru. V čase, kdy se maso dusí, si můžete připravit bramborovou kaši, která se hodí jako příloha. Podávejte klidně v hlubokém talíři, na ozdobu můžete použít lístky čerstvého rozmarýnu.