Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Hovězí na kořenové zelenině je přesně tím, co chcete rodině nabídnout ke společnému obědu. Příprava je sice trochu časově náročnější, ale výsledek stojí za to. Jde o ideální víkendový pokrm, kterým uctíte i vážené hosty.

25 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g hovězí kližky
  • 1 lžička soli a pepře
  • 3 ks mrkve
  • 250 g celeru
  • 1 ks petržele
  • 150 g špeku
  • 1 ks cibule
  • 2 ks stroužku česneku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 15 g másla
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 0,8 l hovězího vývaru
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 2 listy bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého černého pepře
Článek

Toto jídlo je osvědčená klasika, která voní domovem. Kombinace šťavnatého masa, voňavého špeku a nasládlé kořenové zeleniny vytváří dokonale vyváženou chuť. S jemnou bramborovou kaší se z něj stává vydatný pokrm, který potěší i ty největší jedlíky a zahřeje v chladnějších dnech.

Postup

01.

Hovězí kližku očistěte a nakrájejte na kostky, osolte a opepřete je z obou stran. Kořenovou zeleninu i špek nakrájejte na menší kostičky, cibuli a česnek oloupejte a potom nakrájejte a nasekejte nadrobno.

02.

V hlubší pánvi (pokud nemáte dost velkou na to, aby se vešly všechny suroviny a vývar, použijte hrnec) rozehřejte olej s máslem a maso zprudka ze všech stran opečte, aby se zatáhlo - opékejte jej 5 až 10 minut, průběžně míchejte a seškrabávejte vznikající nápek, který dodává skvělou chuť. Maso poté vyjměte, dejte do misky a zakryjte.

03.

Do pánve, ve které jste opékali maso, hoďte kostičky špeku a nechte je vypéct. Pokud pustí příliš tuku, slijte jej a ponechte jen malé množství. Přidejte kořenovou zeleninu a opečte ji dozlatova, pak nechte zesklovatět cibuli a rozvonět česnek.

Následně vmíchejte do pánve rajčatový protlak, mletou papriku a krátce promíchejte. Podlijte větší částí vývaru (trochu ponechejte na případné doplnění v průběhu dušení) a vraťte do pánve zpět maso – mělo by být ve vývaru téměř ponořené. Přidejte nasekané lístky rozmarýnu, bobkový list, nové koření a celý pepř.

04.

Přikryjte, snižte teplotu a nechte pomalu probublávat 1,5 až 2 hodiny, dokud nebude maso úplně měkké. V průběhu občas promíchejte a dle potřeby podlévejte trochou vývaru. V čase, kdy se maso dusí, si můžete připravit bramborovou kaši, která se hodí jako příloha. Podávejte klidně v hlubokém talíři, na ozdobu můžete použít lístky čerstvého rozmarýnu.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 784,9 kJ
Bílkoviny30,05 g
Tuky52,76 g
Sacharidy17,13 g
Sůl3,45 g
SAFA23,9 g
Vláknina6,39 g
Cukry9,49 g

Načítám