Článek
Guláš je guláš a nikdy nezklame, a to ani s rajčaty a paprikami. Naopak – je barevnější a bohatší o chuť zeleniny. A pokud ho chcete zjemnit, lze ho podávat s trochou zakysané smetany.
Postup
01.
Očištěnou hovězí kližku nakrájejte na větší kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Rajčata a papriky pokrájejte na menší kousky.
V hrnci rozehřejte sádlo a cibuli na něm osmahněte dozlatova. Pak přidejte maso a zprudka ho opečte ze všech stran dozlatova. Osolte a opepřete.
02.
K opečenému masu postupně přidávejte česnek, rajčatový protlak a sladkou i uzenou papriku. Míchejte, krátce osmahněte a přidejte nakrájená rajčata. Pár minut míchejte a vložte papriky. Nechte chvilku provařit, přilijte vývar (neměl by být studený, třeba rovnou z lednice) a přihoďte bobkové listy a nové koření.
03.
Hrnec přikryjte a na mírném plameni nechejte asi 90 minut probublávat, dokud maso krásně nezměkne. Občas promíchejte. Z hotového guláše vyjměte bobkové listy i nové koření. Podle chuti osolte a opepřete.
Nejlepší přílohy k omáčkám
Nejoblíbenější je jednoduchý houskový knedlík anebo rychlý bramborový knedlík jako od babičky. Jestli se chcete vytáhnout, udělejte pravý karlovarský knedlík bez mouky a pro fajnšmekry tu jsou bezlepkové slezské kluzky bez vajec, případně domácí špecle. Anebo si troufnete na domácí dýňové noky?
A jestli jste pro osvědčenou a jednoduchou cestu, budou se vám hodit tyto praktické videonávody: