Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Hovězí guláš patří mezi nejoblíbenější pokrmy, a aby se vám maličko nepřejedl, vyzkoušejte ho trochu vylepšit a obměnit. Přidejte do něj třeba papriky a rajčata. Je výborný, krásně vypadá, a navíc je ještě zdravější.

25 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g hovězí kližky
  • 2 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 ks rajčat
  • 2 ks červené papriky
  • 2 vrchovaté lžíce sádla
  • 1 lžička soli a pepře
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 700 ml hovězího vývaru
  • 2 listy bobkového listu
  • 3 kuličky nového koření
Článek

Guláš je guláš a nikdy nezklame, a to ani s rajčaty a paprikami. Naopak – je barevnější a bohatší o chuť zeleniny. A pokud ho chcete zjemnit, lze ho podávat s trochou zakysané smetany.

Postup

01.

Očištěnou hovězí kližku nakrájejte na větší kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Rajčata a papriky pokrájejte na menší kousky.

V hrnci rozehřejte sádlo a cibuli na něm osmahněte dozlatova. Pak přidejte maso a zprudka ho opečte ze všech stran dozlatova. Osolte a opepřete.

02.

K opečenému masu postupně přidávejte česnek, rajčatový protlak a sladkou i uzenou papriku. Míchejte, krátce osmahněte a přidejte nakrájená rajčata. Pár minut míchejte a vložte papriky. Nechte chvilku provařit, přilijte vývar (neměl by být studený, třeba rovnou z lednice) a přihoďte bobkové listy a nové koření.

03.

Hrnec přikryjte a na mírném plameni nechejte asi 90 minut probublávat, dokud maso krásně nezměkne. Občas promíchejte. Z hotového guláše vyjměte bobkové listy i nové koření. Podle chuti osolte a opepřete.

Nejlepší přílohy k omáčkám

Nejoblíbenější je jednoduchý houskový knedlík anebo rychlý bramborový knedlík jako od babičky. Jestli se chcete vytáhnout, udělejte pravý karlovarský knedlík bez mouky a pro fajnšmekry tu jsou bezlepkové slezské kluzky bez vajec, případně domácí špecle. Anebo si troufnete na domácí dýňové noky?

A jestli jste pro osvědčenou a jednoduchou cestu, budou se vám hodit tyto praktické videonávody:

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 789,85 kJ
Bílkoviny34,24 g
Tuky25,03 g
Sacharidy15,74 g
Sůl2,13 g
SAFA10,32 g
Vláknina4 g
Cukry10,24 g

Načítám