Hlavní obsah
4,0
(4)
Foto: Televize Seznam

Foto: Televize Seznam

Kachní prsa jsou křehká a šťavnatá. Udělejte si je podle receptu známého kuchaře Pavla Berkyho se zauzenou bramborovou kaší a blumami máčenými ve víně a slivovici. Získáte skvělé sváteční jídlo, se kterým se můžete pochlubit i náročné návštěvě.

30 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na maso
  • 2 ks kachních prsou
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Bramborová kaše
  • 5 ks brambor
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 150 g másla
  • 1 lžička soli
Flambované blumy
  • 250 g blum
  • 100 ml portského vína
  • 50 ml slivovice
  • 50 g cukru
Článek

Postup

01.

Začneme kaší. Troubu předehřejte na 200 °C nebo použijte gril, který nechte rozpálit na vysokou teplotu. Brambory dejte na plech a pečte v troubě nebo na grilu alespoň 1 hodinu. Slupka na bramborách by měla být lehce spálená.

02.

Poté brambory vytáhněte a nechte lehce vystydnout. Oloupejte je a dejte do kastrolu spolu se smetanou. Přidejte sůl a počkejte, až se smetana začne vařit.

03.

Pomocí šťouchačky brambory rozmačkejte na kaši a zašlehejte do ní máslo. Pro ještě jemnější konzistenci můžete kaši propasírovat přes jemné sítko.

04.

Mezitím si připravte kachní prsa. Očistěte je od blan. Kůži nařežte a maso z každé strany pořádně osolte. Dejte ho na suchou pánev kůží dolů a začněte opékat. Pečte, až bude kůže zlatavá, poté maso obraťte.

05.

Do pánve přidejte kousek másla, čerstvé bylinky a česnek. Pečte ještě 1 minutu. Pomocí lžíce maso během opékání polévejte výpekem z pánve. Poté kachní prsa z pánve vytáhněte a nechte minimálně 10 minut odpočívat.

06.

A jak na flambované švestky? Přepulte je, vypeckujte a dejte do misky. Přidejte cukr a víno a vše dobře promíchejte. Takto marinované švestky nechte v lednici alespoň 30 minut odležet.

07.

Do pánve dejte kousek másla. Přidejte marinované švestky řeznou stranou dolů, lehce je opečte a poté obraťte na druhou stranu. Do pánve přilijte víno, ve kterém se švestky marinovaly. Přiveďte ho k varu, ztlumte a nechte ho zredukovat na polovinu.

08.

Poté do pánve nalijte panáka slivovice a alkohol zapalte. Až plamen zhasne, pánev odstavte. Vše servírujte dohromady, tedy kaši, pokrájené maso a švestky.

Zkuste i další vymazlené recepty kuchaře Pavla Berkyho. Třeba houbové knedlíčky a dashi vývar nebo dokonalé špenátové rizoto

Reklama

Načítám