Článek
Ledvinky se před úpravou čistí a nakládají do mléka, aby se zbavily svého typického zápachu, ale také kvůli jemnější chuti a lepší textuře. Výsledek je opravdu delikátní a stojí za to.
Postup
01.
Jak připravit ledvinky? Ledvinky důkladně očistěte od močovodů a blan a propláchněte je studenou vodou. Dejte je do mísy, zalijte mlékem a nechte odpočívat klidně přes noc.
Druhý den ledvinky sceďte a mléko vylijte. Znovu je propláchněte vodou, osušte a nakrájejte na kousky. Následně ledvinky spařte: kousky vložte do vroucí vody, nechte krátce projít varem a znovu sceďte.
02.
V hrnci orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, když začne pouštět tuk, přidejte najemno nasekanou cibuli a restujte dozlatova. Nyní do hrnce na cibuli se slaninou nalijte horký masový vývar a rozmixujte tyčovým mixérem. Vznikne tak základ omáčky.
03.
Nyní do vzniklé omáčky vložte spařené ledvinky, drcený kmín, bobkový list a pepř. Duste pod pokličkou, dokud ledvinky nezměknou, a pak jídlo dle chuti dosolte.
Tip: Hotové dušené ledvinky podávejte s hráškovou rýží. Omáčku na talíři můžete dozdobit několika kolečky syrové cibule.


