Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Ledvinky jsou trochu neprávem opomíjená surovina. Přitom když se správně připraví, je to hotová delikatesa. Je třeba je však předem namočit do mléka, aby se zbavily charakteristického aromatu, které může trochu vadit.

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 600 g vepřová ledvinka
  • 300 ml mléka
    7
  • 50 g slaniny
  • 2 ks cibule
  • 300 ml masového vývaru
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 2 listy bobkového listu
  • 2 špetky pepře
  • 1/2 lžičky soli
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Ledvinky se před úpravou čistí a nakládají do mléka, aby se zbavily svého typického zápachu, ale také kvůli jemnější chuti a lepší textuře. Výsledek je opravdu delikátní a stojí za to.

Postup

01.

Jak připravit ledvinky? Ledvinky důkladně očistěte od močovodů a blan a propláchněte je studenou vodou. Dejte je do mísy, zalijte mlékem a nechte odpočívat klidně přes noc.

Druhý den ledvinky sceďte a mléko vylijte. Znovu je propláchněte vodou, osušte a nakrájejte na kousky. Následně ledvinky spařte: kousky vložte do vroucí vody, nechte krátce projít varem a znovu sceďte.

02.

V hrnci orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, když začne pouštět tuk, přidejte najemno nasekanou cibuli a restujte dozlatova. Nyní do hrnce na cibuli se slaninou nalijte horký masový vývar a rozmixujte tyčovým mixérem. Vznikne tak základ omáčky.

03.

Nyní do vzniklé omáčky vložte spařené ledvinky, drcený kmín, bobkový list a pepř. Duste pod pokličkou, dokud ledvinky nezměknou, a pak jídlo dle chuti dosolte.

Tip: Hotové dušené ledvinky podávejte s hráškovou rýží. Omáčku na talíři můžete dozdobit několika kolečky syrové cibule.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 567,27 kJ
Bílkoviny40,08 g
Tuky17,46 g
Sacharidy12,78 g
Sůl2,75 g
SAFA8,02 g
Vláknina1,87 g
Cukry8,13 g

Načítám