Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Televize Seznam

Foto: Televize Seznam

Máte rádi českou kuchyni, ale stejně tak zkoušíte i nové recepty z netradičních ingrediencí? Pak nepřehlédněte kulinářskou show Pavla Berkyho Babičko, vař! na videoportále Stream.cz. Nejzajímavější recepty z tohoto pořadu najdete i u nás. Tentokrát to jsou originální masové závitky s řeckým okurkovým salátem.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na masové závitky
  • 200 g hovězího krku
  • 200 g vepřového bůčku bez kosti
  • 2 velké cibule
  • nasekaná petrželka
  • čerstvá šalvěj
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • hnědý cukr
  • 1 balení filo těsta
  • 1 vejce
  • 1 lžíce másla
  • olej na smažení
  • sůl a pepř
Na salát
  • 250 g bílého řeckého jogurtu
  • 1 okurka hadovka
  • čerstvý kopr
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
Článek

Postup

1. Masové závitky

01.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka. V pánvi rozehřejte máslo a cibuli začněte restovat. Po chvilce osolte, opepřete a poprašte cukrem. Přilijte ocet, zamíchejte a dále restujte až do zkaramelizování. Poté cibuli přendejte do misky a nechte zcela vychladnout.

02.

Oba druhy masa nakrájejte na menší kousky a umelte v mlýnku na hrubém nástavci. Umleté maso dejte do mísy, přidejte opečenou cibuli a najemno nasekané bylinky. Osolte, opepřete a dobře promíchejte.

03.

V menší misce rozšlehejte vejce. Filo těsto nařežte na pláty velké přibližně 25 × 18 cm. Obdélník těsta pak položte na pracovní plochu. Na kratší okraj blíž k vám dejte kousek masové náplně, kterou jste předtím vytvarovali do válečku. Náplně nedávejte příliš mnoho – po stranách by měly zůstat alespoň 2 cm volného těsta. Podélné strany potřete vejcem a přeložte je na náplň tak, abyste zakryli nejprve konce masového válečku. Znova je pomažte vejcem. Potřete i všechny zbylé části těsta kde není náplň. Poté závitek zarolujte. Pokračujte tak, až spotřebujete celé těsto. Závitky smažte dozlatova v oleji rozpáleném na 160–180 °C. Tip: Jak vyrobit domácí těsto filo?

2. Salát tzatziki

01.

Okurku oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Dejte do misky, osolte a nechte stranou přibližně 10 minut. Poté okurku přes plátýnko nebo gázu vymačkejte, abyste se zbavili co nejvíce tekutiny.

02.

Do mixéru vložte česnek, špetku soli a olivový olej a rozmixujte. Do mísy dejte jogurt (10 % tuku), přidejte ocet, sůl, pepř, vyždímanou okurku a česnekovou směs. Promíchejte a na závěr přidejte najemno nasekaný kopr. Podávejte se závitky.

Reklama