Hlavní obsah

Pečené buřty na pivu se zeleninou a rajčaty

Hodnocení:
(78)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Na začátku opékací sezony si nezaškodí připomenout recept na chalupářskou klasiku. V této verzi nepoužíváme kečup, ale hromadu zeleniny na způsob leča. Vyzkoušíte buřty ve zdravější verzi?

Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 4 špekáčky
  • 3 cibule
  • 3 papriky
  • 1 plechovka krájených loupaných rajčat
  • 250 ml světlého piva
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka chilli
  • sůl
Článek

Postup

Krok 1: Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka široká asi 0,5 cm. Papriku omyjte a nakrájejte na menší kousky. Špekáčky oloupejte, rozkrojte na poloviny a nařízněte do mřížky. Rozehřejte troubu na 180 °C. Jak vybrat špekáček a neriskovat při opékání?

Krok 2: Ve větším kastrolu, který můžete dát i do trouby, rozehřejte na sporáku olej a buřty opečte z obou stran dorůžova, potrvá to asi 5 minut. Poté je vyjměte a dejte na chvíli stranou.

Krok 3: Z hrnce slijte přebytečný tuk tak, aby na dně zůstaly asi tři lžíce. Vraťte na oheň a vsypejte nakrájenou cibuli a papriku. Osolte, opepřete, přidejte mletý kmín a případně i chilli podle chuti. Zeleninu orestujte za občasného míchání dozlatova, potrvá to dalších 5 minut.

Krok 4: Když bude zelenina opečená, zmírněte plamen, vsypte mletou uzenou papriku, krátce ji rozmíchejte v horkém tuku a vše podlijte pivem. Přidejte plechovku drcených rajčat, promíchejte a do hrnce vraťte špekáčky.

Foto: Autorka

Krok 5: Vložte do trouby a pečte asi 25 minut, až špekáčky zezlátnou, zelenina změkne a omáčka se zredukuje. Podávejte horké s čerstvým chlebem nebo domácí focacciou.

Pro fajnšmekry je tu jeden speciální recept: špekáčková pomazánka! Anebo vás oslní chatařovi ježci – buřty opečené ve slanině?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek