Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Soukenický nebo sekaný vepřový řízek je stálicí české kuchyně. V jednoduchosti je síla, stačí jen pár surovin a kvalitní vepřové maso. Soukenické řízky jsou vlastně takové holanďáky bez sýru. Užijte si je!

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
  • 600 g bůčku bez kosti
  • 130 ml mléka
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička soli
  • 2 špetky pepře
Obalení a smažení
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 5 lžic strouhanky
  • 100 ml oleje
  • 1 lžíce másla
Článek

Soukenický řízek je skvělá možnost, jak využít mleté maso. V receptu najdete, že se na noc naloží do mléka - je to proto, aby získalo větší šťavnatost a jemnější konzistenci. Mléčné bílkoviny a enzymy totiž uvolňují svalová vlákna, což pomáhá masu lépe absorbovat tekutinu. Tím dosáhnete lepší šťavnatosti po jeho tepelné úpravě.

Postup

01.

Vepřový bůček bez kosti namelte. Dejte ho do mísy a promíchejte s mlékem, vejcem solí a pepřem. Tuto směs zakryjte folií a dejte do chladničky přes noc odpočívat.

02.

Z masové směsi tvořte mokrýma rukama karbanátky, které obalte v klasickém trojobalu: hladké mouce, rozšlehaných, lehce osolených vejcích a strouhance.

03.

Karbanátky smažte z obou stran na oleji s trochou másla dozlatova. Podávejte je s bramborovou kaší.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie1 839,22 kJ
Bílkoviny14,51 g
Tuky38,6 g
Sacharidy9,36 g
Sůl1,16 g
SAFA8,83 g
Vláknina0,34 g
Cukry1,18 g

Načítám