Hlavní obsah
3,5
(4)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Domácí tacos jsou plné živin, barev i chutí. Potěšte se výborným zdravým jídlem, které není složité na přípravu, a navíc opravdu zasytí a chutná i dětem. Receptem se můžete jen inspirovat – ke kuřátku klidně přidejte další oblíbenou zeleninu.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na maso
  • 2 kuřecí prsa
Na marinádu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
Na bylinkový dip
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1,5 lžíce čerstvých bylinek
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka soli
Na obložení
  • 2 cukety
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 8 ředkviček
  • 1/2 avokáda
  • 4 tortilly
  • 1 limetka
Článek

Postup

01.

Nejdříve připravte marinádu – smíchejte všechny ingredience a kuřecí prsa v ní pečlivě obalte.

02.

Troubu předehřejte na 220 °C, dovnitř na chvíli vložte prázdný plech vyložený pečicím papírem. Na rozpálený plech pak položte kuřecí prsa a pečte je zprudka 5 minut. Poté teplotu ztlumte na 190 °C a pečte dalších 20 minut. Maso vyndejte z trouby.

03.

Zatímco se maso peče, připravte si dip. Zakysanou smetanu a bílý jogurt (můžete použít i jen jednu variantu) smíchejte s prolisovaným česnekem a najemno nakrájenými bylinkami (použila jsem z větší části bazalku, poté oregano a trochu tymiánu). Podle chuti osolte a uložte do lednice.

04.

Cuketu nakrájejte na půlcentimetrové plátky, potřete olejem, osolte, opepřete a ogrilujte nebo z obou stran opečte na pánvi. A připravte si i další zeleninu: ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, oloupané avokádo nakrájejte na slabé klínky nebo kostičky.

05.

Upečené maso nakrájejte na plátky. Pšeničné tortilly nahřejte na pánvi – použijte buď 4 velké, nebo 8 mini tortill, můžete vzít světlé pšeničné či celozrnné, záleží na vás.

06.

Do teplé tortilly rozprostřete několik plátků cukety, kousky masa, avokádo a ředkvičky. Pokapejte dipem a posypejte podle chuti čerstvými bylinkami, které jste použili do dipu. Servírujte s nakrájenou limetkou, která tacos příjemně osvěží.

Máte rádi naši tradiční kuchyni a osvědčené chutě? Místo tortill můžete použít lokše! Vyzkoušejte lokše s husím masem a povidlovou omáčkou nebo třeba lokše à la tortilla s trhaným krůtím masem.

Reklama

Načítám