Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Mexické chilli con carne můžete podávat v talíři nebo misce s rýží, ale existuje i způsob, jak si celou tu voňavou dobrotu vychutnat ještě víc. A tím je podávání ve formě tacos. Díky tomu si vůni vychutnáte ještě intenzivněji a zapojíte smysly na maximum.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Chilli con carne
  • 2 lžíce oleje
  • 1 ks cibule
  • 1 ks menší mrkve
  • 1 řapík řapíkatého celeru
  • 250 g hovězího mletého masa
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžíce uzené papriky
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 špetka kajenského pepře
  • 250 g krájených rajčat z plechovky
  • 1 ks celé skořice
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 100 g černých fazolí
  • 10 g 85% čokolády
K servírování
  • 4 ks tortilly
  • 8 lžic dušené rýže
  • 40 g konzervované kukuřice
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
  • 1 hrst čerstvého koriandru
Článek

Pokud se chystáte do přípravy chilli con carne poprvé, možná vás překvapí mezi ingrediencemi čokoláda. Nenechte se ošálit předsudky, že čokoláda patří jen do dezertů. Mexičané ji používají jako koření a možná, že sami najdete prostor, jak ji využít v dalších receptech naslano. Čokoláda totiž pokrmu dodá nádhernou vůni i chuť. Bez ní by to nebylo ono.

01.

V hrnci rozehřejte olej (např. olivový nebo řepkový) a cibuli nakrájenou nadrobno nechte zesklovatět. Mrkev a celer (z jeho vnější strany) oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte k cibuli a na středním ohni za občasného míchání opékejte 5 minut.

02.

Teplotu sporáku zvyšte, hrnec nechte víc nahřát a pak do něj vložte maso. Míchejte, aby se oddělilo na menší kusy a ze všech stran zatáhlo.

03.

Nyní teplotu o trochu stáhněte a k masu přidejte protlak, najemno nakrájený česnek, oregano, mletou papriku, koriandr, římský kmín a kajenský pepř. Míchejte půl minuty až minutu, aby se koření rozvonělo. Zalijte krájenými rajčaty. Plechovku vypláchněte trochou vody (stačí do 1/3) a nalijte do hrnce. Přidejte skořici, osolte a opepřete a pod poklicí na středním ohni vařte 25–30 minut.

04.

Nakonec přidejte fazole. Pokud jste nesehnali černé, použijte červené. Vařte 2 minuty. Vypněte sporák a do chilli přidejte čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozplyne.

05.

Každou tortillu opečete nasucho na pánvi. Doprostřed dejte asi 2 lžíce rýže, část chilli con carne, pokapejte zakysanou smetanou, posypejte scezenou kukuřicí a čerstvým koriandrem. Můžete navíc podávat s červenou nebo jarní cibulkou, případně si můžete připravit nakládanou červenou cibuli. Pro osvěžení můžete servírovat s měsíčky limetky.

Reklama

Související témata:

Načítám