Článek
Slanina dodá vepřenkám skvělou chuť i šťavnatost. Pokud máte rádi uzenou papriku, použijte ji. A jestli se vám nechce mlít vepřovou plec ani nemáte řezníka, který by to udělal, použijte hotové mleté maso.
Postup
01.
Vepřovou plec namelte. Slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte na pánvi, tak aby byla lehce zlatá a pustila tuk. Pak kostičky slaniny vyndejte stranou na talíř, ale výpek v pánvi nechte.
02.
Rohlík nebo housku nakrájejte na kostičky, vložte do mísy a zalijte mlékem. Přidejte mleté maso, kostičky orestované slaniny, mletou papriku, čerstvě namletý pepř a sůl (s tou opatrně, slanina směs dost osolí). Zamíchejte a nechte půlhodinku odpočinout v pokojové teplotě. Pak z masové směsi tvořte drobné karbanátky, z uvedeného množství jich bude 12–14 kusů.
03.
Vepřenky omažte z obou stran dozlatova na oleji a na výpeku ze slaniny. Pak je po třech naložte na krajíce chleba, ozdobte kroužky červené cibule, hořčicí a nastrouhaným čerstvým či naloženým křenem.