Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Sytá svačina nebo dobrá večeře... Tradiční vepřenky vás nadchnou. Na krajíci čerstvého chleba s cibulí a křenem si na nich pochutná celá rodina. Vepřenky mají, na rozdíl od klasických karbanátků, pevnější strukturu a menší velikost.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 chlebů
Na karbanátky
  • 100 g slaniny v celku
  • 500 g vepřové plece
  • 60 g bílého pečiva
  • 50 ml mléka
  • 1,5 lžičky sladké mleté papriky
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 špetky soli
  • 80 ml oleje na smažení
K podávání
  • 1 ks červené cibule
  • 3 lžíce hořčice
  • 3 lžíce křenu
  • 5 krajíců chleba
Článek

Slanina dodá vepřenkám skvělou chuť i šťavnatost. Pokud máte rádi uzenou papriku, použijte ji. A jestli se vám nechce mlít vepřovou plec ani nemáte řezníka, který by to udělal, použijte hotové mleté maso.

Postup

01.

Vepřovou plec namelte. Slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte na pánvi, tak aby byla lehce zlatá a pustila tuk. Pak kostičky slaniny vyndejte stranou na talíř, ale výpek v pánvi nechte.

02.

Rohlík nebo housku nakrájejte na kostičky, vložte do mísy a zalijte mlékem. Přidejte mleté maso, kostičky orestované slaniny, mletou papriku, čerstvě namletý pepř a sůl (s tou opatrně, slanina směs dost osolí). Zamíchejte a nechte půlhodinku odpočinout v pokojové teplotě. Pak z masové směsi tvořte drobné karbanátky, z uvedeného množství jich bude 12–14 kusů.

03.

Vepřenky omažte z obou stran dozlatova na oleji a na výpeku ze slaniny. Pak je po třech naložte na krajíce chleba, ozdobte kroužky červené cibule, hořčicí a nastrouhaným čerstvým či naloženým křenem.

Energetická hodnota celkem pro 1 chléb
Energie2 071,22 kJ
Bílkoviny26,3 g
Tuky34,09 g
Sacharidy20,41 g
Sůl1,63 g
SAFA9,46 g
Vláknina2,03 g
Cukry3,07 g

Načítám