Hlavní obsah
4,0
(6)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tento výborný pokrm, který má kořeny v maďarské kuchyni, bude chutnat i těm, kdo tvrdí, že lečo nejedí. Hustá omáčka je hladká a bez slupek, voní létem a nenajdete v ní žádné „podezřelé“ kousky zeleniny. Je skvělá s rýží, tarhoňou i špeclemi.

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 4 ks vepřové kotlety bez kosti
  • 3 ks cibule
  • 3 ks paprik
  • 4 ks rajčat
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžička hladké mouky
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Moje babička mluví zvláštní směsí slovenštiny a maďarštiny. „Musíš pasírky!“ trvala na svém, když mě učila vařit tohle jídlo. Tehdy se mi to zdálo zbytečné, oběd byl téměř hotový a zelenina se i tak nakonec sní... Dnes jí dávám za pravdu: propasírovaná omáčka chutná i těm, kdo se na zeleninu v jídle dívají podezřívavě a je krásně hustá i bez jíšky. A možná se budete smát, ale já jsem přesvědčená, že energie, kterou do jídla vloží kuchař či kuchařka poctivou ruční prací, je v něm znát. Takže protentokrát nechte tyčový mixér odpočívat, vyhrňte si rukávy a „Pasírky!“

Postup

01.

Připravte si k ruce zeleninu: oloupanou cibuli nakrájejte nahrubo, z paprik odstraňte semínka a nakrájejte je na proužky silné asi 1–2 cm a rajčata nakrájejte i se slupkou na větší kostky.

Tip: Omáčka se na konci vaření ještě pasíruje, proto se nemusíte zdržovat s loupáním rajčat a krájením zeleniny na drobné a úhledné kousky. Máte-li rádi ostřejší jídla, nemusíte se bát použít pálivé maďarské papriky (nebo alespoň jednu).

02.

Maso zlehka naklepejte, osolte a opepřete z obou stran. V kastrolu rozehřejte sádlo na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10). Až bude tuk horký, maso přes sítko zlehka poprašte hladkou moukou a opečte dozlatova, bude chtít 2–3 minuty z každé strany. Poté ho vyjměte a nechte chvíli bokem.

03.

Do kastrolu vsypejte cibuli, osolte a opepřete a za stálého míchání ji osmažte dosklovata, uvolňujte při tom připečené kousky masa ze dna kastrolu. Přidejte papriku a také ji krátce opečte. Nakonec do hrnce přidejte rajčata i se šťávou, kterou pustila, a ještě krátce promíchejte. Kastrol na chvíli stáhněte z plamene, přidejte mletou červenou papriku a rozmíchejte ji v horkém tuku. Podlijte půl hrnkem vody a vraťte na oheň.

04.

K zelenině vraťte maso i se šťávou, kterou pustilo, a pod pokličkou zvolna duste asi 45–50 minut, až bude zcela měkké a zelenina se začne pomalu rozpadat. Odstavte a maso na chvíli vyndejte. Šťávu i se zeleninou poctivě propasírujte přes kovové sítko do čistého hrnce: v sítku by měly zůstat jenom téměř suché slupky paprik a rajčat. Voňavá omáčka by měla být hladká a hustá díky zeleninové dužině. Do omáčky vraťte maso a už jenom krátce společně prohřejte. Jako příloha se hodí rýže, tarhoňa nebo domácí špecle.

Nejlepší přílohy k omáčkám

Nejoblíbenější je jednoduchý houskový knedlík anebo rychlý bramborový knedlík jako od babičky. Jestli se chcete vytáhnout, udělejte pravý karlovarský knedlík bez mouky a pro fajnšmekry tu jsou bezlepkové slezské kluzky bez vajec, případně domácí špecle. Anebo si troufnete na domácí dýňové noky?

A jestli jste pro osvědčenou a jednoduchou cestu, budou se vám hodit tyto praktické videonávody:

Načítám