Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tohle jídlo nepřekonatelně voní: mísí se v něm jalovec se sušenými houbami, majoránkou a bobkovým listem. Netradičnější, ale výborná úprava šťavnaté vepřové plece, vzpomeňte si na ni, když budete mít chuť zkusit něco nového.

15 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 700 g vepřové plece
  • 1 hrst sušených hub
  • 1 cibule
  • 150 ml bílého vína
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 2 filátka ančoviček
  • 8 kuliček jalovce
  • 2 listy bobkového listu
  • 2 snítky čerstvé majoránky
  • 4 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Inspirovala jsem se v italské kuchařce Marcelly Hazan. Ačkoliv první vydání vyšlo už před padesáti lety, její recepty pořád spolehlivě fungují. Ubrala jsem trochu jalovce, vůně i chuť je i tak výrazná a intenzivní. Mimochodem, víte, že jalovec se italsky řekne ginepro? Také v tom slově slyšíte ten nejznámější nápoj, který se z jalovce vyrábí?

Postup

01.

Sušené houby zalijte trochou vařící vody a nechte chvíli nabobtnat. Kuličky jalovce zabalte do čisté utěrky a paličkou na maso je lehce podrťte. Menší cibuli nakrájejte nadrobno a maso na větší špalíčky.

02.

Ve větším širším kastrolu zahřejte olej na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10). Až bude olej horký, osmažte maso ze všech stran dohněda. Udělejte to raději ve dvou dávkách, jinak maso pustí příliš vody a bude se spíš dusit. Opečené maso vyjměte a dejte na chvíli bokem.

03.

Do uvolněného kastrolu vsypejte cibuli a osmažte ji za stálého míchání dozlatova. Až bude téměř zlatavá, přidejte najemno nasekané ančovičky a dobře je v základu rozmíchejte. Poté přilejte víno a ocet, zvyšte plamen a nechte je chvíli odvařit, vařečkou při tom uvolňujte přípečky ze dna. Do hrnce vraťte maso, přidejte houby i s vodou, ve které byly namočené, jalovec, majoránku a bobkové listy. Osolte, opepřete a přilejte tolik vody, aby bylo maso potopené zhruba ze dvou třetin.

04.

Stáhněte plamen na mírný a pod pokličkou duste zhruba 60-90 minut, až bude maso zcela měkké. Marcella Hazan doporučuje k tomuto jídlu jako přílohu krémovou polentu, výborné ale bude i s jemnou bramborovou kaší nebo těstovinami.

Zbytek jalovce pak můžete využít i do jiných receptů: zkuste třeba kuře à la bažant nebo paštiku z divočáka.

Načítám