Hlavní obsah
3,5
(31)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Voňavý uzený špek a směs divokého koření provoní kuřecí maso tak, že připomíná bažanta. Tenhle recept patří ke klasice, chutná dospělým i dětem a jediná sporná otázka, která může kolem servírování nastat, zní: bramborový, nebo karlovarský knedlík?

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks kuřecích stehen
  • 100 g uzeného špeku
  • 2 ks cibule
  • 100 ml bílého vína
  • 250 ml drůbežího vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Divoké koření a bylinky
  • 6 kuliček jalovce
  • 8 kuliček celého černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 list bobkového listu
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
Článek

Postup

01.

Kuřecí stehna omyjte, pořádně osušte, osolte a opepřete z obou stran. Oloupanou cibuli nasekejte nahrubo, uzený špek nakrájejte na kostičky (čtyři hezké plátky špeku nechte bokem). Předehřejte troubu na 200 °C.

02.

Ve větším hrnci, který můžete vložit do trouby, opečte kostičky špeku dohněda. Vyjměte je z hrnce a odložte na chvíli bokem. Zkontrolujte, zda je v hrnci dostatek tuku, případně přidejte trochu sádla. Do hrnce vsypejte cibuli, přidejte koření a bylinky a sůl (tu přidávejte s citem, špek je dost slaný) a cibuli opečte dozlatova.

03.

Přilijte víno a nechte ho chvíli odvařit. Do hrnce vraťte špek, promíchejte a vložte i kuřecí stehna. Na každé stehno položte proužek špeku, podlijte vývarem, hrnec zakryjte alobalem a vložte do předehřáté trouby.

04.

Pečte 20 minut, poté teplotu stáhněte na 180 °C a přikryté pečte dalších 20 minut. Odstraňte alobal a posledních 15 minut dopečte za občasného podlévání vypečenou šťávou do barvy. Jako příloha se hodí různě upravené brambory, nejlepší je ale kuře jako bažant s knedlíkem. Je na vás, zda zvolíte nadýchaný karlovarský knedlík, nebo bramborový knedlík jako od babičky.

A bát se nemusíte ani „opravdové“ zvěřiny. Podle našich receptů zvládne kančí s perníkovou omáčkou nebo zvěřinový guláš i začátečník.

Reklama

Související témata:

Načítám