Hlavní obsah
5,0
(4)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Přesně v duchu té nejlepší italské tradice: na lahodnou krémovou omáčku postačí pár sezonních surovin a bude hotová dřív, než se uvaří těstoviny. Nastrouhejte parmazán a můžete svolávat ke stolu.

5 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 400 g čerstvého zeleného chřestu
  • 200 g dušené šunky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 kelímek 30% smetany ke šlehání
  • 3/4 hrnku parmazánu
  • 400 g těstovin
  • 1 lžíce soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Italové přesně vědí, jak spárovat různé druhy těstovin s konkrétní omáčkou. Není také divu, učí se to odmalička. My občas potřebujeme nápovědu: do tohoto jídla se nejlíp hodí kratší trubkovité těstoviny typu penne, maccheroncini nebo garganelli. Krémová smetanová omáčka se v nich dobře udrží, tvarem se trochu podobají nakrájenému chřestu a dobře se nabírají.

Postup

01.

Dejte vařit dostatečné množství vody na těstoviny. Chřest krátce opláchněte, odřízněte dřevnatou část stonku vespod (odřezky odložte do vývaru) a nakrájejte ho na kousky o velikosti sousta, jemné hlavičky zatím nechte bokem. Plátky šunky naskládejte na sebe, rozřízněte na polovinu a poté nakrájejte na proužky široké asi půl centimetru. Parmazán nastrouhejte najemno.

02.

Až se začne vařit voda na těstoviny, pořádně ji osolte, vložte těstoviny, zamíchejte a nastavte si minutku. Ve větší hlubší pánvi zahřejte směs oleje a másla. Přidejte nakrájené stonky chřestu, osolte, opepřete a chřest krátce opečte, postačí mu 3-4 minuty. Poté do pánve přidejte šunku a také ji rychle opečte. Teď do pánve vhoďte i jemné chřestové hlavičky.

03.

Do pánve vlijte smetanu, stáhněte plamen na velmi mírný a za stálého míchání omáčku krátce povařte do zhoustnutí, bude jí stačit necelá minuta. Ochutnejte a případně dosolte.

04.

Uvařené těstoviny sceďte a i s trochou vody z vaření vraťte do hrnce. Omáčku přelijte do hrnce, přidejte dvě třetiny nastrouhaného parmazánu a důkladně promíchejte. Podávejte ihned, posypané zbytkem parmazánu.

Sezonu chřestu si užívám naplno, nejvíc vynikne v jednoduchých úpravách, jako je svěží zeleninová polévka s chřestem, chřestová omeleta nebo slaný koláč s chřestem.

Načítám