Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Máte rádi polévky, ale do letních dnů se vám nějak nehodí? Pak vyzkoušejte ajo blanco, studenou polévku, která pochází ze Španělska a právě v parných dnech je skvělým obědem nebo večeří!

10 min.
Příprava
3 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 200 g blanšírovaných mandlí
  • 100 g bílého chleba
  • 600 ml studené vody
  • 1 ks stroužku česneku
  • 3 lžíce vinného octa
  • 60 ml olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 15 kuliček hroznového vína bez peciček
Článek

Ajo blanco je španělská bílá studená mandlová polévka, řekněme „sestřenice“ polévky gazpacho, kterou možná už také znáte. Je příjemná na ochlazení, takže se rozhodně hodí do letního jídelníčku. Základní surovinou jsou mandle, které je lepší nechat předem pár hodin nebo přes noc namočené ve vodě, aby změkly - jestli ale máte výkonný mixér, tak to není třeba. Do receptu patří starší chléb - měl by být bílý a bez kůrky.

Postup

01.

Blanšírované mandle opečte jen zlehounka (pro zvýraznění chuti, nikoliv změnu barvy) na suché pánvi, do rozvonění, poté je vyklopte a nechte vychladnout. Pár si jich nechte stranou na ozdobu.

02.

Zbývající mandle dejte do mixéru. Bílý chléb bez kůrky natrhejte na kousky a namočte na pár minut do studené vody. Pak jej lehce vymačkejte a přidejte do mixéru. Postupně přilévejte potřebné množství vody.

03.

Přidejte nasekaný česnek, ocet a nakonec přilijte olej. Rozmixujte do hustější, jemné konzistence. Osolte a případně dochuťte octem. Polévku dejte vychladit alespoň na 2 hodiny do lednice.

04.

Vychlazenou polévku rozdělte do misek a zakápněte olejem, přidejte přepůlené kuličky hroznového vína a odložené mandle. Můžete jemně opepřit. Polévku lze dozdobit i kouskem jablka či melounem.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 187,72 kJ
Bílkoviny12,39 g
Tuky41,73 g
Sacharidy23,96 g
Sůl1,86 g
SAFA4,33 g
Vláknina7,43 g
Cukry8,09 g

Načítám