Článek
Ajo blanco je španělská bílá studená mandlová polévka, řekněme „sestřenice“ polévky gazpacho, kterou možná už také znáte. Je příjemná na ochlazení, takže se rozhodně hodí do letního jídelníčku. Základní surovinou jsou mandle, které je lepší nechat předem pár hodin nebo přes noc namočené ve vodě, aby změkly - jestli ale máte výkonný mixér, tak to není třeba. Do receptu patří starší chléb - měl by být bílý a bez kůrky.
Postup
01.
Blanšírované mandle opečte jen zlehounka (pro zvýraznění chuti, nikoliv změnu barvy) na suché pánvi, do rozvonění, poté je vyklopte a nechte vychladnout. Pár si jich nechte stranou na ozdobu.
02.
Zbývající mandle dejte do mixéru. Bílý chléb bez kůrky natrhejte na kousky a namočte na pár minut do studené vody. Pak jej lehce vymačkejte a přidejte do mixéru. Postupně přilévejte potřebné množství vody.
03.
Přidejte nasekaný česnek, ocet a nakonec přilijte olej. Rozmixujte do hustější, jemné konzistence. Osolte a případně dochuťte octem. Polévku dejte vychladit alespoň na 2 hodiny do lednice.
04.
Vychlazenou polévku rozdělte do misek a zakápněte olejem, přidejte přepůlené kuličky hroznového vína a odložené mandle. Můžete jemně opepřit. Polévku lze dozdobit i kouskem jablka či melounem.