Článek
Hustá, krémová čočková polévka zasytí i jako hlavní jídlo. Je plná chutí a když ji zasypete ještě krutony a opečenou slaninkou, stane se z ní rázem pořádná večeře. Pokud vynecháte slaninu, můžete ji servírovat i vegetariánům...
Postup
01.
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej s máslem a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Přidejte brambory, kmín a chvilku restujte. Nakonec nechte rozvonět česnek.
Čočku dejte do cedníku a důkladně propláchněte. Scezenou dejte do hrnce a orestujte. Zalijte ji vývarem a na mírném plameni povařte 20 minut do změknutí.
02.
Než se uvaří čočka, nakrájejte slaninu na malé kostičky a pomalu opékejte v pánvi dozlatova a dokřupava. Opečenou slaninu nechte okapat na papírové utěrce od přebytečného tuku.
Rohlík (den starý) nakrájejte na kostičky, bylinky nasekejte najemno. Vše smíchejte v pekáčku s olivovým olejem. Pekáček dejte do trouby, nastavte teplotu na 180 °C a pečte asi 10 minut dozlatova a dokřupava.
03.
Až bude čočka uvařená, polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladkého krému. Ochuťte ji solí, pepřem a dle chuti citronovou šťávou.
Čočkový krém naservírujte do misek. Navrch rozdělte bylinkové krutony a vypečenou slaninu. Ozdobte snítkou tymiánu.
Výtečná je také čočková polévka s masovými kuličkami