Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Když se začne ochlazovat, nastává pravý polévkový čas. Tento čočkový krém nejen zahřeje, ale současně i zasytí a díky své hedvábné konzistenci vyloženě pohladí. Nemluvě o skvostné chuti, o kterou se postará slaninka...

25 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 1 ks cibule
  • 3 ks stroužku česneku
  • 1 ks brambor
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce másla
    7
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 240 g červené čočky
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 120 g anglické slaniny
  • 1 ks rohlíku
    1
  • 1 lžíce petrželky
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli a pepře
  • 2 lžíce citronové šťávy
Obsažené alergeny
7
Mléko a mléčné výrobky
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Hustá, krémová čočková polévka zasytí i jako hlavní jídlo. Je plná chutí a když ji zasypete ještě krutony a opečenou slaninkou, stane se z ní rázem pořádná večeře. Pokud vynecháte slaninu, můžete ji servírovat i vegetariánům...

Postup

01.

Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej s máslem a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Přidejte brambory, kmín a chvilku restujte. Nakonec nechte rozvonět česnek.

Čočku dejte do cedníku a důkladně propláchněte. Scezenou dejte do hrnce a orestujte. Zalijte ji vývarem a na mírném plameni povařte 20 minut do změknutí.

02.

Než se uvaří čočka, nakrájejte slaninu na malé kostičky a pomalu opékejte v pánvi dozlatova a dokřupava. Opečenou slaninu nechte okapat na papírové utěrce od přebytečného tuku.

Rohlík (den starý) nakrájejte na kostičky, bylinky nasekejte najemno. Vše smíchejte v pekáčku s olivovým olejem. Pekáček dejte do trouby, nastavte teplotu na 180 °C a pečte asi 10 minut dozlatova a dokřupava.

03.

Až bude čočka uvařená, polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladkého krému. Ochuťte ji solí, pepřem a dle chuti citronovou šťávou.

Čočkový krém naservírujte do misek. Navrch rozdělte bylinkové krutony a vypečenou slaninu. Ozdobte snítkou tymiánu.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie4 052,59 kJ
Bílkoviny44,27 g
Tuky43,07 g
Sacharidy98,59 g
Sůl1,86 g
SAFA17,28 g
Vláknina22,15 g
Cukry8,77 g
Související témata:
Recepty z čočky
Čočková polévka

Načítám