Hlavní obsah

Čočková polévka a česnekové krutony z chleba

Hodnocení:
(101)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Tahle polévka je bezvadný pokrm vhodný na lehký oběd nebo podstatnější večeři. Čočka s cizrnou dokonale zasytí, dodají důležité živiny a s křupavými česnekovými krutonky perfektně ladí. A není na tom nic, co by nesvedl i kuchař začátečník.

Ingredience pro:
4 porce
Na polévku
  • 1 cibule
  • 150 g červené čočky
  • 200 g sterilované cizrny
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 ml 30% smetany ke šlehání
  • 1 špetka chilli vloček
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • sůl
  • olej
Na krutony
  • 2 krajíce bílého chleba
  • 3 stroužky česneku
  • olej
Článek

Postup

Krok 1: Nejdřív připravte krutony. Chleba nakrájejte na kostičky. V trošce oleje rozmíchejte prolisované stroužky česneku. Kostičky nasypejte na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte česnekovým olejem. Pečte je v troubě předehřáté na 190 °C asi 10 minut dozlatova.

Krok 2: Pak se pusťte do polévky. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte trochu oleje a cibuli na něm opečte. Přidejte protlak, nechte ho rozvonět a vmíchejte propláchnutou čočku. Promíchejte, přilijte vývar (nebo vodu) a vložte chilli a tymián. Polévku vařte asi 20 minut, dokud není čočka měkká. 

Krok 3: Poté přidejte okapanou cizrnu a polévku rozmixujte pomocí tyčového mixéru na hladký krém. Podle chuti ji osolte a nakonec přilijte smetanu na zjemnění. Polévku krátce prohřejte a stáhněte z ohně. 

Krok 4: Hotovou polévku podávejte s česnekovými krutonky. Můžete ji ozdobit čerstvým tymiánem.

Červenou čočku a cizrnu užijete i do fantastické domácí proteinové polévky bez masa, která je vhodná i pro děti.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek