Hlavní obsah
3,2
(102)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tahle polévka je bezvadný pokrm vhodný k obědu i k večeři. Čočka s cizrnou dokonale zasytí, dodají důležité živiny a s křupavými česnekovými krutonky perfektně ladí. A není na tom nic, co by nesvedl i kuchař začátečník.

10 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 1 ks cibule
  • 150 g červené čočky
  • 200 g sterilované cizrny
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 špetka chilli
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce oleje
Krutony
  • 2 krajíce bílého chleba
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Nejdřív připravte krutony. Chleba nakrájejte na kostičky. V trošce oleje rozmíchejte prolisované stroužky česneku. Kostičky nasypejte na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte česnekovým olejem. Pečte je v troubě předehřáté na 190 °C asi 10 minut dozlatova.

02.

Pak se pusťte do polévky. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte trochu oleje a cibuli na něm opečte. Přidejte protlak, nechte ho rozvonět a vmíchejte propláchnutou čočku. Promíchejte, přilijte vývar (nebo vodu) a vložte chilli a tymián. Polévku vařte asi 20 minut, dokud není čočka měkká. 

03.

Poté přidejte okapanou cizrnu a polévku rozmixujte pomocí tyčového mixéru na hladký krém. Podle chuti ji osolte a nakonec přilijte smetanu na zjemnění. Polévku krátce prohřejte a stáhněte z ohně. 

04.

Hotovou polévku podávejte s česnekovými krutonky. Můžete ji ozdobit čerstvým tymiánem.

Červenou čočku a cizrnu užijete i do fantastické domácí proteinové polévky bez masa, která je vhodná i pro děti.

Reklama

Načítám