Hlavní obsah

Levně a chutně: Vpusťte do svého jídelníčku domácí indickou kuchyni. V mnohém vás mile překvapí

Foto: Zdeňka Hanáková

Foto: Zdeňka Hanáková

Reklama

Proč se dnes, kdy se prosazuje trend vařit z lokálních surovin a respektovat sezonu, podívat pod pokličky indickým kuchařům? Třeba proto, že dokážou uvařit ta nejvoňavější jídla ze zeleniny, brambor a luštěnin, která jsou dostupná a levná i u nás.

Článek

I když má indická kuchyně punc exotiky, na kterou potřebujete hromadu drahých surovin a koření, nemusí to být vůbec pravda, naopak. „Domácí indicko-pákistánská kuchyně je oproti běžnému vnímání velmi levná. Zužitkujete v ní zbytky z lednice či předešlého vaření a vystačíte si se surovinami, které buď máte doma, nebo je snadno pořídíte v každé večerce,“ říká Valijah Rashidová, autorka knih o indické kuchyni a lektorka kurzů vaření.

Foto: Zdeňka Hanáková

.Foto: Zdeňka Hanáková

V říjnu vám postupně přineseme recepty na jednoduchá domácí indicko-pákistánská jídla, která jsou chutná, voňavá, levná a z dostupných surovin. Těšit se můžete na aloo jeera z brambor a cizrny, na kuličky z mletého masa v rajčatové omáčce, květákové aloo gobi a na voňavou rýži s bramborami - skvěle zastoupí lehké hlavní jídlo.

Indická kuchyně

Nejprve se ale s touto cizokrajnou kuchyní trochu seznámíme. Základem domácího indického jídla je hrnec voňavého kari. Je nesmírně variabilní a záleží jenom na vás, jaké koření a suroviny použijete. Vždy bude chutnat jinak a vždy bude výborné. Můžete ho připravit z jakýchkoliv luštěnin či zeleniny. Přidat můžete i kousek masa a bílkoviny dodá i sýr panýr. Ale vynikající kari lze připravit i z vařeného vajíčka.

Foto: Zdeňka Hanáková

Při vaření indických jídel si vystačíte i se základním kořením. Připravit z něj můžete domácí kari pastu, která vám v lednici vydrží několik dnůFoto: Zdeňka Hanáková

Abyste si na kari opravdu pochutnali, a neměli jenom luštěniny ve vodnaté omáčce s kousky rozvařené cibule, musíte při vaření dodržet pár zásad a použít správné koření. Nenechte se rozhodit množstvím kořenících směsí, které najdete na trhu.

Na domácí „indii“ vám bude stačit pár druhů základního koření: římský kmín, koriandr, kurkuma a směs garam masala. Doma pravděpodobně máte i pepř, bobkový list, skořici a hřebíček. Potřebovat budete ještě chilli, které je pro indickou kuchyni charakteristické.

„Tohle je základ, se kterým si vystačíte. Když přidáte i zelený a černý kardamom, pískavici a listy kari, bude to naprosto dokonalé, je to ale bonusové koření, bez kterého se obejdete,“ říká Valijah.

Jak připravit základ na domácí kari

Vaření kari začíná přípravou základu, tzv. tarky. Je to směs tuku, cibule a koření a na její správné přípravě velmi záleží. Jako tuk se nejčastěji používá směs přepuštěného másla (ghí) a oleje a potřebujete ho větší množství, aby se cibule správně osmažila. „Nakonec můžete z již hotového kari přebytečný ochucený tuk sebrat a uskladnit v lednici. Použijete ho jako výborné dochucovadlo nebo ho můžete přidat do základu při dalším vaření,“ radí autorka kuchařek.

Foto: Zdeňka Hanáková

Cibuli smažte na dostatečném množství tuku, jenom tak získá tu správnou chuť a konzistenciFoto: Zdeňka Hanáková

Cibuli krájejte na opravdu drobounké kostičky. V tuku krásně zesládne, téměř se rozplyne a kari dodá tu správnou konzistenci.

Až se začne cibule rozpadat, přidejte směs vybraného koření a také ho krátce orestujte v horkém tuku. Takhle vzniká základ každého pořádného domácího kari.

Valijah Rashidová prozradila recept na jednoduchou kari pastu, kterou můžete mít připravenou v lednici.

Do základu kari se často přidávají rajčata. V sezoně používejte čerstvá a oloupaná, mimo sezonu můžete sáhnout po těch z plechovky. Nevhodné jsou italské rajčatové passaty i rajský protlak. Chybí v nich rajčatová dužina, která vytvoří charakteristickou konzistenci. Navíc přidají kyselost a chuť rajčat je příliš dominantní.

„Šťávu z rajčat musíte dusit až na tuk. Když se dužina ještě nerozpadá, zastříkněte je trochou vody a znovu vyduste až na tuk. Tenhle proces můžete zopakovat i několikrát, dokud základ nezhoustne,“ doplňuje Valijah.

Foto: Zdeňka Hanáková

Do základu můžete přidat téměř jakoukoli zeleninu, a nemusí to být zrovna exotická okra. Stejně skvělý bude i květák nebo bramboryFoto: Zdeňka Hanáková

Do připraveného základu pak můžete vložit téměř jakékoliv suroviny podle receptu, nebo stavu zásob. Nakonec lze ke zjemnění přidat trochu jogurtu, smetany nebo kokosového mléka, není to ale nutné.

Jako příloha se v indické kuchyni nejčastěji podává rýže, nebo nekynuté celozrnné placky čápátí. Snadno si je upečete i doma.

Reklama

Načítám