Hlavní obsah
3,6
(130)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Zahřejte se miskou voňavého krémového kari s kuřecím masem! Omáčka je z dýně, kokosového mléka a mé tajné ingredience, ale jelikož neumím udržet tajemství, prozradím vám ji rovnou. Jedná se o arašídové máslo, které dodá kokosové kari omáčce báječnou chuť i konzistenci.

10 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 2 cibule
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 500 g kuřecích prsou
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 1 dýně hokaido
  • 400 ml kokosového mléka
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 1 limetka
  • 125 g baby špenátu
  • 3 lžíce arašídového másla
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • sůl
Článek

Postup

01.

Kuřecí nebo krůtí maso (skvělé je ale i tofu) pokrájejte na kostky a na oleji zprudka ze všech stran orestujte, aby se zatáhlo. Vyndejte stranou.

02.

Ve stejném hrnci nechte zesklovatět najemno pokrájené cibule, přihoďte na kostičky nakrájenou menší dýni (hokaido nemusíte loupat, stačí vydlabat semínka) a za občasného míchání 10 minut restujte, podle potřeby přidejte další olej. Díky opékaní dýně změkne a vytvoří hustou krémovou omáčku.

03.

Osolte, vmíchejte kari pastu dle své chuti (nebo směs čerstvého zázvoru, česneku a koření jako v receptu na vajíčkové kari), jeden malý protlak nebo plechovku drcených rajčat a kokosové mléko. Plechovku od mléka vypláchněte vodou, vlijte k dýni, do hrnce vraťte kuře, přiklopte a vařte 15 až 20 minut doměkka.

04.

Vmíchejte špenát, arašídové máslo, limetkovou šťávu (ano, v nejhorším případě můžete dát i citron) a dosolte pomocí rybí nebo sójové omáčky.

05.

Podávejte s rýží (já jsem ji vařila kromě soli ještě s troškou kari), další limetkou, buráky, nasekaným chilli, a kdo má rád, i s čerstvým koriandrem.

Pro sytější jídlo můžete do kari před dušením vmíchat hrnek propláchnuté červené čočky nebo na závěr sklenici vařené cizrny. A mrkněte se, jak správně vařit luštěniny, aby nenadýmaly.

Reklama