Článek
Postup
01.
Slaninu nakrájejte na kostičky, vložte na pánev a vypečte přebytečný tuk. Toastový chleba nakrájejte na středně velké kostičky a asi 1/2 ho dejte do mísy. Přidejte nahrubo nakrájenou červenou cibuli, nahrubo pokrájené jarní cibulky s natí nebo kopřivy a opečenou slaninu. Pak přilijte rozšlehaná celá vejce a mléko a podle chuti osolte, opepřete a přidejte bylinky. Vše promíchejte, až vznikne hustá kaše.
02.
Mezitím zapékací misku nebo plech vymažte olejem. Druhou polovinu nakrájeného toastového chleba do těsta přimíchejte úplně na závěr, aby se kostičky nerozmočily a vytvořily nádivce strukturu. Nádivku dejte do pekáčku a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 40 minut dozlatova. Když je špejle po zapíchnutí do nádivky suchá, máte hotovo! Je skvělá jak teplá, tak i druhý den studená – třeba ke svačině.
Pokud děláte nádivku k masu, na 4 porce vystačí poloviční dávka.