Hlavní obsah

Recepty s pečivem: Jarní nádivka se slaninou a bylinkami

Foto: Mona Martinů

Jarní nádivka z toastového chleba provoní i váš byt

Je úterý a s ním i další díl nového seriálu Recepty s pečivem. Pro dnešek tu pro vás máme recept na lahodnou jarní nádivku z toastového chleba se slaninou a bylinkami. Ať už ji chcete nadívat do kuřete či jiné drůbeže nebo ji upéct samostatně, vždy bude skvělá!

Článek

Pokud se chystáte nádivku péct samostatně jako my, nebojte se ničeho! Buď ji můžete servírovat k masu a bramborám, nebo místo brambor. A třeba já ji peču prostě jen tak, ani to maso k ní koneckonců nemusí být!

Na 4 porce potřebujete: 1 velký světlý toastový chléb (asi 500 g), 2 menší nebo 1 velkou červenou cibuli, 120 g anglické slaniny vcelku, 2 jarní cibulky s natí nebo asi 4 mladé kopřivy, 3 vejce, 250–300 ml mléka, 1 lžíci oleje na vymazání, sůl, pepř, 1 rovnou lžičku sušené citronové kůry, 1/2 lžičky muškátového květu a bylinky podle chuti – v té naší byla šalvěj, saturejka a medvědí česnek.

Pokud děláte nádivku k masu, na 4 porce vystačí poloviční dávka.

Postup: Slaninu nakrájejte na kostičky a vložte je na pánev, kde z nich vypečte přebytečný tuk. Toastový chleba nakrájejte na středně velké kostičky a asi 1/2 ho dejte do mísy. Přidejte nahrubo nakrájenou červenou cibuli, nahrubo pokrájené jarní cibulky s natí nebo kopřivy a opečenou slaninu. Pak přilijte rozšlehaná celá vejce a mléko a podle chuti osolte, opepřete a přidejte bylinky. Vše promíchejte, až vznikne hustá kaše.

Mezitím zapékací misku nebo plech vymažte olejem. Druhou polovinu nakrájeného toastového chleba do těsta přimíchejte úplně na závěr, aby se kostičky nerozmočily a vytvořily nádivce strukturu. Nádivku dejte do pekáčku a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 40 minut dozlatova. Když je špejle po zapíchnutí do nádivky suchá, máte hotovo! Je skvělá jak teplá, tak i druhý den studená – třeba ke svačině.

Máte ve spíži už trochu tvrdší chleba, bagetu nebo rohlíky? Nevyhazujte je, a vyzkoušejte recepty z tohoto článku.

Jak nádivku děláte doma vy? Podělte se o svoje recepty v diskusi pod článkem! Příští úterý v seriálu Recepty z pečiva najdete recept na špekové knedlíky.

ynezorPumanzeSaNyknalC