Hlavní obsah

Velikonoce na Slovensku. Svátky u našich sousedů vystihuje pospolitost, hodování i bohatý folklor

Foto: Michaela Jilkova, Shutterstock.com

Foto: Michaela Jilkova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoce jsou za dveřmi a přinášejí s sebou očekávaný závan jara. Jak se tyto největší křesťanské svátky slaví u našich sousedů na Slovensku? Dozvíte se, bez jakých tradic a zvyků se tady oslavy neobejdou, kdy se jí medový kříž, co je paska i oblievačka a které lahůdky nesmí chybět na svátečně prostřeném stole.

Článek

Velikonoce jsou nejvýznamnějším svátkem pro všechny křesťany. Nespočívají však jen v náboženských obřadech, ale také v pečlivě střežených a s láskou dodržovaných prastarých rituálech, které spojují rodiny i komunity po celé zemi. Velikonoce v podání Slováků, to je spousta setkávání, veselí a hodování. A také plno barev, chutí a vůní i bohatého folkloru.

Státní svátky

Dny pracovního klidu začínají na Slovensku na Velký pátek a končí Velikonočním pondělím. V tyto dny je stejně jako u nás volno, lidé chodí na bohoslužby a probíhají velikonoční oslavy.

V čem se liší slovenské Velikonoce od českých?

Slovenské Velikonoce se nesou v duchu radosti, oslavy života a jara. Jsou těm českým velmi podobné, něčím se ale přece jen liší. Vystihuje je mnohem větší pospolitost a touha lidí potkávat se, sdružovat, užívat si a sdílet kouzlo okamžiku. Na mnoha místech se konají slavnosti, zpívání a tance, jarmarky, barevné veselé průvody, chybět nesmí dobré jídlo a pití a samozřejmě ani návštěva kostela. Pokud jde o velikonoční zvyky, některé jsou stejné nebo podobné těm našim, jiné se naopak odlišují a u nás je neznáme.

Korbáč, oblievačka i odvetné úterý

S Velikonocemi na Slovensku se neodmyslitelně pojí malování a zdobení kraslic, pletení pomlázky z proutků, které se tu říká korbáč, i hodování neboli chození na pomlázku. Na koledu chodí muži a chlapci, stejně jako u nás, o Velikonočním pondělí, kdy vyšlehají dívky, aby byly zdravé a zůstaly mladé. Oblíbené je zde rovněž polévání žen studenou vodou, tzv. oblievačka, symbol životní energie a udržení krásy. Za to pak koledníci dostávají malovaná vajíčka či barevnou stuhu na pomlázku. Pro děti si hospodyňky připravují čokoládová vajíčka a jiné sladkosti. Po Velikonočním pondělí následuje takzvané odplatné (odvetné) úterý, kdy vyrážejí na pomlázku děvčata a šlehají nebo polévají chlapce.

Foto: MarianVejcik, Gettyimages.com

Tradice zdobení kraslic má na Slovensku dlouhou historii. Malování folklorních motivů voskem patří mezi oblíbené technikyFoto: MarianVejcik, Gettyimages.com

Bohoslužby a svěcení pokrmů

Hlavní součástí slovenských Velikonoc pro křesťany jsou samozřejmě bohoslužby. Ty nejdůležitější probíhají na Velký pátek a Boží hod velikonoční. Na mši o Velikonoční neděli kněz světí velikonoční pokrmy, které si věřící přinesou, jelikož právě tímto dnem končí čtyřicetidenní půst. Po mši na Velikonoční neděli pak následuje oběd, který obvykle začíná medovým křížem na oplatce. To je tradiční pokrm z medu, koření a mouky ve tvaru kříže, který má hluboký křesťanský význam. Symbolizuje společenství a náboženskou důležitost svátků.

Foto: Jaroslav Moravcik, Shutterstock.com

Největší křesťanské svátky jsou na Slovensku ve znamení bohoslužeb. Ty nejdůležitější se konají na Velký pátek a Boží hod velikonočníFoto: Jaroslav Moravcik, Shutterstock.com

Velikonoční hostina – koláče, šunka, nádivka a salát

Podobně jako jsme zvyklí u nás, také na Slovensku jsou Velikonoce příležitostí k rodinným setkáváním a společnému stolování, na kterém si hospodyňky dávají záležet. Sváteční tabule musí být bohatá. Které lahůdky jsou pro slovenské Velikonoce typické?

Snad v žádné domácnosti nechybí tradiční kulatý kynutý koláč paska, který může být vytvarován i do podoby beránka. Nezbytná jsou vajíčka ve všech podobách, pečená či vařená šunka, uzené maso a nádivka s bylinkami, kopřivami a klobásou nebo masem. K oblíbeným pokrmům patří i bramborový salát s majonézou, ovocné koláče s tvarohovou náplní a smažené koblihy. Lahůdkou je též velikonoční sýrová hrudka - vaječný sýr, který připomíná naši vaječnou tlačenku a podává se na chlebu s pažitkou nebo cibulkou.

Foto: Svatava Vašková

Sýrová hrudka neboli vaječný sýr patří mezi tradiční velikonoční lahůdkyFoto: Svatava Vašková

Kdy jsou Velikonoce 2024

Podle kalendáře vychází Velikonoce vždy na první neděli po prvním jarním úplňku (pokud vyjde na neděli, slaví se neděli následující).

  • Popeleční středa – 14. února 2024
  • Svatý týden – začal Květnou nedělí 24. března, končil v pondělí 1. dubna 2024
  • Velký pátek – 29. března 2024
  • Velikonoční neděle – 31. března 2024
  • Velikonoční pondělí – 1. dubna 2024

Načítám