Hlavní obsah
3,6
(47)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tenhle krémový skvost zvládnou připravit i naprostí začátečníci. Když ho přinesete na stůl, nikdo vám nebude věřit, že jste ho nekoupili v dobré cukrárně! Že vám výroba trvala jenom dvacet minut, si nechte pro sebe a užijte si nadšení všech, kdo ochutnají.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 22 cm
Na korpus
  • 260 g čokoládových máslových sušenek
  • 60 g másla
Na náplň
  • 250 g čerstvého sýra (Philadelphia, Lučina, Buko)
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 80 g lískooříškového čokoládového krému
  • 120 g mascarpone
  • 200 ml 33% smetany ke šlehání
Na polevu a dokončení
  • 100 ml 33% smetany ke šlehání
  • 120 g čokolády 70%
  • 2 hrsti lískový ořech
Článek

Do náplně budete potřebovat dvě pořádně vrchovaté lžíce čokoládového krému s lískovými oříšky. Na trhu najdete několik značek, které ho nabízejí: mívají různé složení a záleží jenom na vás, kterou zvolíte. Dobrou službu vám udělají i nejběžnější značky (Nutella, Milka), sáhnout ale můžete i po prémiových produktech s vyšším podílem ořechů a bez palmového tuku. Pokud vám lískové ořechy „drhnou“ na jazyku, nahraďte lískooříškový krém tím z arašídů.

Postup

01.

Včas vyjměte oříškový krém na linku, aby trochu povolil. Na korpus vyložte dno menší dortové formy papírem na pečení. V mikrovlnce rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout. Sušenky rozmixujte nebo rozdrťte na jemné drobky a ve větší míse je dobře promíchejte s rozpuštěným máslem na vlhkou drobenku.

02.

Sušenkovou drť s máslem vsypejte do formy a dobře ji upěchujte skleničkou s rovným dnem tak, abyste po obvodu vytvořili okraj vysoký asi 3–4 cm. Sušenková hmota je poměrně soudržná a s trochou šikovnosti okraj vytvoříte lehce, dbejte přitom, aby byl korpus všude přibližně stejně silný. Formu pak na chvíli vložte do mrazničky, aby se korpus zpevnil, a mísu, ve které jste míchali sušenky s máslem, vytřete dočista papírovým ubrouskem.

03.

Do uvolněné mísy dejte smetanový sýr a oba druhy cukru a při pomalejších otáčkách vyšlehejte do krémové konzistence. Přidejte mascarpone a oříškovou pomazánku a dál pomalu šlehejte, až vznikne hladký a nadýchaný krém. Nakonec přilijte studenou smetanu a ještě jednou všechno prošlehejte do zhoustnutí, potrvá to jenom chviličku.

04.

Krém rovnoměrně rozprostřete do vychlazeného sušenkového korpusu a uhlaďte. Formu přikryjte potravinářskou fólií, aby dort nenasál další vůně z lednice, a nechte ho odpočinout do druhého dne.

05.

Nazítří rozpalte troubu na 200 °C a lískové oříšky nasypejte na plech. Vložte je do rozpálené trouby a pečte asi 5–8 minut. Až se rozvoní a slupky se začnou uvolňovat, přesypejte je do čisté utěrky a ještě horké dobře promněte, zbavíte je tak většiny slupek. Poté je ostrým nožem nasekejte nahrubo.

06.

Na čokoládovou polevu přiveďte v rendlíku smetanu téměř k varu. Až začnou na hladinu stoupat malé bublinky, stáhněte smetanu z ohně, vsypejte do ní na kostičky nalámanou čokoládu a nechte ji půl minutky povolit. Poté lžící vymíchejte hladký a lesklý krém. Nechte ho chvíli zchladnout a až bude mít přibližně teplotu těla, ještě jednou ho promíchejte. Polevu nalijte rovnoměrně na vychlazený a proleželý cheesecake, rozetřete ji nožem a posypejte nasekanými oříšky. Dort s polevou nechte ještě alespoň hodinu v lednici pořádně vychladit.

07.

Před podáváním opatrně objeďte ostrým pružným nožem okraje formy a uvolněte korpus. Odstraňte boky formy a pomocí větší cukrářské karty přeložte hotový cheesecake na servírovací podnos. Nemusíte se bát, korpus by měl být v této chvíli dostatečně pevný. Krájejte ostrým tenkým nožem na menší kousky (je opravdu sytý) a ihned podávejte.

Nebo dáváte přednost klasickému krémovému cheesecaku z trouby? Jemný smetanový cheesecake s vanilkou podle receptu Pavlíny Lubojatzky se vám povede, i když zatím nemáte v kuchyni příliš zkušeností.

Načítám