Hlavní obsah
3,8
(21)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Teplejší počasí si žádá svěžejší chladivé dezerty. A jedním z celosvětově nejoblíbenějších je určitě krémový cheesecake. S receptem podle Pavlíny Lubojatzky nemusíte mít obavy, podaří se vám, i když v kuchyni zatím nemáte příliš zkušeností.

25 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
19 cm průměr formy
Na korpus
  • 200 g máslových sušenek
  • 40 g másla
Na krém
  • 360 g čerstvého sýra (Philadelphia, Lučina, Buko)
  • 2 ks vejce
  • 30 g cukru krystal
  • 25 g cukru moučka
  • 2 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 30 g 33% smetany ke šlehání
  • 45 g 15% zakysané smetany
  • 5 cm vanilkového lusku
Článek

Pavlínu Lubojatzky si nejspíš budete pamatovat, ve čtvrté řadě MasterChefa vzbuzovala asi největší vášně. Emotivní foodblogerka se v průběhu soutěže vypracovala na zdatnou kuchařku a nakonec to dotáhla až do finále, kde ji těsně porazil Roman Staša. Pavlína se vaření věnuje stále: společně s manželem vydali už dvě kuchařky, které patří k nejhezčím na českém trhu. Jejich recepty jsou propracované, návodné a skvěle fungují, stejně jako recept na tento cheesecake.

Postup

01.

Suroviny vyndejte včas na kuchyňskou linku. Je opravdu důležité, aby všechny měly před přípravou pokojovou teplotu, jinak by se krém mohl srazit. Menší dortovou formu o průměru asi 19 cm vyložte papírem na pečení a dno i boky zvenku ještě pečlivě obalte alobalem a dobře utěsněte, aby se při pečení nedostala do formy voda.

02.

Rozpusťte máslo a rozmixujte sušenky. Rozpuštěné máslo přidejte k sušenkám a několika pulzy promixujte, aby se dostalo ke všem sušenkovým drobkům. Sušenkovou drť pak vsypejte do formy a dobře ji upěchujte skleničkou s rovným dnem tak, abyste vytvořili i okraj po obvodu vysoký asi 2 cm. Formu pak na chvíli vložte do mrazničky, aby se korpus zpevnil.

Tip: Sušenková hmota je poměrně soudržná a s trochou šikovnosti okraj vytvoříte lehce. Pavlína nejdřív upěchuje hmotu na dně a poté okrajem skleničky seškrábe tenkou vrstvu z povrchu a postupně ji skleničkou přitiskne k okrajům formy.

03.

Mřížku umístěte do spodní třetiny trouby a předehřejte ji na 160 °C (horní a dolní ohřev bez horkého vzduchu). Smíchejte oba druhy cukru, mouku a špetku soli a začněte připravovat krém: do mísy vložte čerstvý sýr (můžete použít výborný domácí smetanový sýr) a při pomalejších otáčkách ho promixujte na hladkou hmotu, stěrkou ho občas setřete i z boků mísy. Do mísy pak vsypejte připravenou sypkou směs a také ji pomalu zašlehejte. Po jednom teď přidejte vejce (nezapomeňte, že musí mít stejnou teplotu, jako ostatní suroviny), to druhé až ve chvíli, kdy se první dokonale spojí s hmotou. Nakonec přidejte semínka vanilky a oba druhy smetany a už jenom pomalu a krátce promíchejte.

Tip: Krém na cheesecake musí být dokonale spojený, odolejte ale pokušení zapnout mixér na vyšší otáčky. Do hmoty by se tak dostalo zbytečně moc vzduchu, dělal by bublinky a hotový výrobek pak není tak hladký a krásný na pohled.

04.

Z mrazničky vyndejte připravený korpus a opatrně do něj vlijte krém. Povrch uhlaďte a špičkou nože jemně popraskejte viditelné vzduchové bublinky. Takto připravenou formu vložte do hlubšího plechu a kolem nalijte tolik vařící vody, aby dosahovala do jedné třetiny formy. Vložte do trouby a ihned zavřete, aby se příliš nevyvětrala.

05.

Pečte asi 25 minut, poté stáhněte teplotu na 140 °C a pečte dalších 15 minut, během této doby ale už cheesecake kontrolujte: povrch by měl být zatažený, a když formou lehce pohnete, okraje by měly být pevnější v šířce asi 6 cm. Prostředek může být lehce pohyblivý, cheesecake v lednici ještě ztuhne. Po dopečení pootevřete dvířka trouby a cheesecake v ní nechte ještě asi 15 minut odpočinout.

06.

Cheesecake vyjměte z vodní lázně, vybalte z alobalu a nechte hodinu a půl odpočívat na lince. Až bude mít pokojovou teplotu, zabalte formu do potravinářské fólie, vložte do lednice a nechte dobře vychladit, ideálně do druhého dne. Vychlazený cheesecake vyjměte z formy: boky objeďte ostrým nožem, odstraňte formu a upečený dezert opatrně přeložte na servírovací talíř. Povrch ozdobte čerstvým ovocem a můžete podávat.

Zkusit můžete i neotřelou a svěží variantu: slaný cheesecake se špenátem, semínky a zakysanou smetanou se bude hodit nejen jako originální večeře, ale i jako nápadité pohoštění pro návštěvy nebo sváteční dort pro ty, kdo nemají rádi sladké.

Reklama

Načítám