Hlavní obsah
3,0
(319)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Vypadá nenápadně, ale chutná božsky! Vláčný koláč z lískových oříšků a kakaa je přirozeně bezlepkový, chutí trochu připomíná brownies a nutellu, a když ho upečete z dvojnásobné dávky ve 2 formách jako dvoupatrový dort se šlehačkou, rozhodně taky nikoho neurazí. Hotový je přitom během chvilky!

10 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
  • 250 g lískových oříšků
  • 150 g cukru krupice
  • 4 ks vejce
  • 150 g másla
  • 40 g kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Bílky ušlehejte dotuha. Změklé máslo pak (klidně stejným šlehačem) šlehejte s cukrem a žloutky asi 5 minut do světlého krému. Vmíchejte vanilku a sůl a střídavě pak opatrně zapracujte kakao s kypřicím práškem a mletými ořechy.

02.

Těsto rozetřete do pečicím papírem vyložené formy a při 170 °C pečte 30 až 40 minut, až povrch zpevní. Dávejte pozor, abyste koláč nepřesušili – může se zdát lehce nedopečený, ale po vychladnutí ještě zatuhne.

03.

Po vychladnutí posypejte kakaem a sekanými lískovými oříšky či čokoládovými hoblinkami nebo třeba přelijte čokoládovou polevou  a podávejte s ušlehanou smetanou, která je ke koláči přímo božská.

Tip: Pokud máte neloupané lískové ořechy vcelku, nejdříve je na pánvi v troubě nasucho opražte a v utěrce z nich pak oloupejte slupky. Snadný návod, jak oloupat ořechy, najdete v receptu na domácí nutellu.

Lískové oříšky jsou na sladko prostě skvělé! Zkuste s nimi i tradiční linecký koláč nebo pomerančovou babku z kynutého těsta.

Načítám