Hlavní obsah

Rychlé pohoštění: koláč z listového těsta, hrušek a sýra

Hodnocení:
(60)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Nemusíte být zrovna fanouškem kuřete s broskví, abyste si zamilovali sladko-slanou kombinaci hrušek s gorgonzolou či nivou, karamelizovanou cibulkou a křupavými ořechy. Na bleskovém koláči z listového těsta vykouzlíte zajímavé pohoštění k vínu, předkrm či dezert – no ano, vždyť je tam ovoce!

Ingredience pro:
3 koláčky
  • 1 plát listového těsta
  • 2 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 hruška
  • 100 g sýru s modrou plísní
  • 1 hrst ořechů
  • vejce na potření
  • sůl a pepř
Článek

Postup

Krok 1: Cibule (já dala červené) pokrájejte na tenké proužky a na olivovém oleji nebo másle je 5 až 10 minut opékejte, aby změkly. Pak je zastříkněte balzamikem, osolte, opepřete, ochuťte tymiánem či rozmarýnem a nechte vychladnout. Pokud pospícháte, tentok krok můžete vynechat, viz tip na závěr.

Krok 2: Těsto můžete rozstříhat (ano, čtete dobře, jakmile jednou na těsto zkusíte nůžky, k noži už se nevrátíte) na malé čtverečky nebo jako já na 3 části. Každopádně vždy ostrým nožíkem nařízněte asi centimetrové okraje, ty potřete rozšlehaným vajíčkem a střed těsta propíchejte vidličkou.

Foto: Autorka

Náplně nedávejte víc, aby těsto příliš nenavlhlo a zůstalo hezky křupavé. A z lednice ho vyndejte až těsně před použitím!

Krok 3: Na těsto rozprostřete cibuli, plátky z jedné velké hrušky (nezralejší je tentokrát vhodnější než přezrálá), kousky sýru (já dala gorgonzolu, ale prima bude i niva nebo nějaký výrazný kozí sýr) a nahrubo nasekané vlašské, pekanové či lískové ořechy. Pečte 15 až 20 minut při 200 °C dozlatova. 

Foto: Autorka

Kombinace hrušky, gorgonzoly a ořechů je mnou (mnohokrát) poctivě otestována!

Krok 4: Podávejte teplé či studené. Já koláč ještě občas pokapu medem nebo před pečením přidám trochu cibulového, fíkového či brusinkového džemu.

Tip: Pokud spěcháte, cibuli dejte jen jednu a neopékejte ji, pouze pokrájejte na tenké proužky. Druhá možnost je těsto potřít asi 150 g žervé či kozího sýru ochuceného solí a pepřem a případně bylinkami, na jemno nasekanou cibulkou či třeným česnekem.

Foto: Autorka

Koláče buď před podáváním pokrájejte, nebo rovnou upečte jako jednotlivé miniporce

Máte rádi kombinaci ovoce a slaného? Zkuste špízy s ananasem nebo kuře s hroznovým vínem a sýrem, je to překvapivě dobré!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.