Hlavní obsah
3,3
(100)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Nemusíte být zrovna fanouškem kuřete s broskví, abyste si zamilovali sladko-slanou kombinaci hrušek s gorgonzolou či nivou, karamelizovanou cibulkou a křupavými ořechy. Na bleskovém koláči z listového těsta vykouzlíte zajímavé pohoštění k vínu, předkrm či dezert – no ano, vždyť je tam ovoce!

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 koláčky
  • 1 plát listového těsta
  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 ks hrušek
  • 100 g sýru s modrou plísní
  • 1 hrst ořechů
  • 1 ks vejce
  • 3 g soli a pepře
Článek

Postup

01.

Cibule pokrájejte na tenké proužky a na olivovém oleji nebo másle je 5 až 10 minut opékejte, aby změkly. Pak je zastříkněte balzamikem, osolte, opepřete, ochuťte tymiánem či rozmarýnem a nechte vychladnout. Pokud pospícháte, tentok krok můžete vynechat, viz tip na závěr.

02.

Těsto můžete rozstříhat (ano, čtete dobře, jakmile jednou na těsto zkusíte nůžky, k noži už se nevrátíte) na malé čtverečky nebo na 3 části. Každopádně vždy ostrým nožíkem nařízněte asi centimetrové okraje, ty potřete rozšlehaným vajíčkem a střed těsta propíchejte vidličkou.

Foto: Autorka

Náplně nedávejte víc, aby těsto příliš nenavlhlo a zůstalo hezky křupavé. A z lednice ho vyndejte až těsně před použitím!Foto: Autorka

03.

Na těsto rozprostřete cibuli, plátky z jedné velké hrušky (nezralejší je tentokrát vhodnější než přezrálá), kousky sýru (můžete použít gorgonzolu, ale prima bude i niva nebo nějaký výrazný kozí sýr) a nahrubo nasekané vlašské, pekanové či lískové ořechy. Pečte 15 až 20 minut při 200 °C dozlatova. 

Foto: Autorka

Kombinace hrušky, gorgonzoly a ořechů je mnou (mnohokrát) poctivě otestována!Foto: Autorka

04.

Podávejte teplé či studené. Můžete pokapat medem nebo před pečením přidat trochu cibulového, fíkového či brusinkového džemu.

Tip

Pokud spěcháte, cibuli dejte jen jednu a neopékejte ji, pouze pokrájejte na tenké proužky. Druhá možnost je těsto potřít asi 150 g žervé či kozího sýru ochuceného solí a pepřem a případně bylinkami, na jemno nasekanou cibulkou či třeným česnekem.

Foto: Autorka

Koláče buď před podáváním pokrájejte, nebo rovnou upečte jako jednotlivé miniporceFoto: Autorka

Máte rádi kombinaci ovoce a slaného? Zkuste špízy s ananasem nebo kuře s hroznovým vínem a sýrem, je to překvapivě dobré!

Reklama

Načítám