Hlavní obsah
3,0
(209)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Občas se hodí mít v lednici jako záchranu hotové listové těsto. A občas se také hodí zahodit předsudky, že jedině zdlouhavým vyvařováním dobře pohostíte. Koláč z listového těsta vypadá poměrně poctivě, a přitom vám jeho příprava nezabere ani pět minut a o zbytek se postará trouba.

5 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Na koláč a náplň
  • 1 plát listového těsta
  • 1 kelímek mascarpone
  • 4 lžíce medu
  • 3 ks hrušek
  • 1 ks vejce
Na drobenku
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Změklé máslo prsty nebo vidličkou propracujte s ostatními surovinami na skořicovou drobenku a zatím uložte do lednice. Troubu předehřejte na 180 °C.

02.

Hrušky omyjte, vykrojte z nich semínka a rozkrájejte na tenké plátky. Vejce prošlehejte, lžíci ho dejte stranou na potření a zbytek promíchejte s mascarpone (250 g) a medem.

03.

Koláčovou formu vyložte pečicím papírem nebo zlehka vymažte máslem, vyložte listovým těstem, dovnitř vlijte mascarpone, obložte hruškami, posypejte drobenkou, přečuhující těsto přehněte dovnitř přes hrušky, potřete ho zbylým vejcem a pečte asi 30 minut dozlatova. Koláč po vychladnutí ještě zpevní, tak se nebojte lehce měkčího středu.

Tip: Pokud nemáte mascarpone, použijte plnotučný tvaroh nebo žervé, hrušky se hodí k obojímu.

Reklama

Související témata:

Načítám