Hlavní obsah
2,8
(99)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Na těsto na tento jednoduchý závin potřebujete jen tři suroviny a užijete ho i pro přípravu rohlíčků nebo šátečků. Jablečná náplň s ricottou je nejen šťavnatá a jemná, ale také dobře zasytí a dodá bílkoviny.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 250 g polotučného měkkého tvarohu
Náplň
  • 4 ks červeného jablka
  • 250 g ricotty
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 5 lžic ořechů
  • 1 ks žloutků
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce cukru krupice
K dokončení
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku. Přidejte tvaroh a pokrájené změklé máslo. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké nelepivé těsto. 

Tip: Závin lze udělat i z jednoduchého těsta z pomazánkového másla a bez dalšího tuku.

02.

Jablka překrojte, zbavte jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle. Šťávu, kterou pustí, slijte. Pak jablka smíchejte se lžící cukru a lžičkou mleté skořice.

03.

Ricottu prošlehejte s vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a žloutkem pro zjemnění. Těsto vyválejte na půlcentimetrový plát ve tvaru obdélníku. Posypejte ho mletými vlašskými ořechy. Část ořechů nechte stranou. 

04.

Přidejte vrstvu ricotty a na ni rozprostřete nastrouhaná jablka. Těsto opatrně zatočte, okraje těsta přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila, a závin přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

Tip: Jestli vám nevyhovuje přenášet již naplněný závin, připravujte ho rovnou na plechu: vyválené těsto položte na pečicí papír a přímo zde ho naplňte a zaviňte, jeho pozici na plechu pak můžete snadno upravit posunováním pečicího papíru.

05.

Závin potřete rozšlehaným vejcem, posypejte zbylými ořechy a nakonec propíchněte na několika místech vidličkou. Pečte 25 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

Štrúdly a záviny vypadají efektně a moc se na nich nedá zkazit. Vyzkoušejte kynutý kakaový závin anebo slaný závin s cuketou z listového těsta. A když vám svinuté naplněné těsto nebude moc držet pohromadě, vždycky ho můžete přesunout do chlebíčkové nebo bábovkové formy

Reklama

Načítám