Hlavní obsah
3,2
(135)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Problém některých makových dezertů je, že můžou být suché. To ovšem není případ tohoto makového závinu s extra šťavnatou krémovou náplní. Voní po skořici, rumu a citronu a je krásně vláčný i třetí den. A co je nejlepší, jeho příprava není vůbec složitá.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
  • 200 g máku
  • 125 g mascarpone
  • 1 ks vejce
  • 1 ks žloutků
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 80 g cukru moučka
  • 1 lžička skořice
  • 70 g rozinek
  • 60 ml rumu
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 275 g listového těsta
  • 1 ks bílku
  • 2 lžíce mandlových lupínků
Článek

Pro zrychlení použijte klasické listové těsto (můžete koupit už předválené), ale výborné je i jogurtové těsto na závin nebo závin z pomazánkového másla.  

Postup

01.

Rozinky nasekejte na menší kousky, zalijte rumem a v rendlíku, kam se vejde i zbytek ingrediencí, přiveďte k varu. Vmíchejte namletý mák, mascarpone, jedno celé vejce, jeden žloutek, škrob, cukr, skořici a nastrouhanou kůru z jednoho citronu (jen její žlutou část, bílá je hořká) a ještě asi dvě minuty za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Nechte chvíli vychladnout.

02.

Náplň natřete na rozbalené listové těsto, zatočte a spojem dolů položte na plech (závin klidně nechte na papíře, na kterém bylo těsto). Potřete rozšlehaným bílkem, posypejte mandlovými plátky a pečte asi půl hodiny při 180 °C dozlatova.

03.

Pokud nemáte nebo se vám nechce kupovat mascarpone, klidně použijte méně tučnou kysanou smetanu.

Používáte listové těsto? Zkuste také slaný falešný cop se špenátem nebo geniálně jednoduché rychlé sýrové tyčinky.

Reklama

Načítám