Hlavní obsah

Makové buchty jako od babičky. Tyhle se povedou i vám!

Foto: Martina Lancingerová

Tyhle makové buchty se vám budou rozplývat na jazyku... Už máte chuť?Foto: Martina Lancingerová

Reklama

Recepty, na které nejraději vzpomínáte, se často pojí s vaším dětstvím. Patří k nim i nadýchané makové buchty. Že byste je chtěli také umět? Jdeme na to!

Článek

Kdo by se v mládí nenechal zlákat typickou vůní linoucí se z babiččiny kuchyně? Obzvlášť, když šlo o předzvěst sladkého potěšení, které se rozplývalo na jazyku. Jak to ta babička dělala, že byly buchty krásně vláčné a jemné? Bylo to snadné. Tak snadné, že vy sami zvládnete upéct buchty, na které se bude sbíhat nejen rodina, ale i sousedé široko daleko!

Na 1 pekáč (asi 24 buchet) budete potřebovat:20 g droždí, 80 g cukru + 1 lžíci na kvásek, 200 – 230 ml mléka + 3 lžíce na kvásek, 500 g hladké mouky + 1 lžíci na kvásek, 40 g sádla, 2 žloutky, 1 lžíce rumu, špetka soli, na špičku nože mletého muškátového oříšku, 50 – 60 g másla na potření. Náplň: 700 ml mléka, 300 g mletého máku, 70 g cukru, 20 g perníku na strouhání

Postup:Do misky rozdrobte droždí a promíchejte je se lžící cukru, přidejte pár lžic vlažného mléka a přisypejte lžíci hladké mouky. Misku zakryjte utěrkou, vložte na teplé místo a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi čtvrt hodiny.

Do mísy prosejte mouku, promíchejte ji s cukrem, špetkou soli a muškátovým oříškem. Zbylé mléko promíchejte se dvěma žloutky a rumem. Nechte rozehřát sádlo.

K mouce přidejte vzešlý kvásek, vejce rozšlehaná v mléce a rumu a rozpuštěné vlažné sádlo. Vařečkou zpracujte těsto. Přendejte na vál a důkladně propracujte. Poté vložte zpět do mísy, zakryjte utěrkou a nechte kynout 45 – 60 minut. Během kynutí těsto znovu propracujte.

Nyní pojďme na náplň. V hrnci zahřejte mléko, když bude horké, nasypte do něj čerstvě mletý mák, cukr a pozvolna vařte do zhoustnutí. Bude to trvat asi 10 minut. Během vaření míchejte vařečkou. Perník nastrouhejte najemno a přidejte k máku. Ještě minutu vařte, poté odstavte a nechte vychladnout.

Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučněný vál. Odkrájejte 24 stejně velkých kousků. Každý kousek těsta rozválejte na rovnoměrný plát, silný asi 0,5 cm. Položte si vyválené těsto do dlaně (jako mističku) a vložte doprostřed lžíci makové náplně. Okraje stlačte k sobě. Položte bochánky na pomoučený vál a stejně pokračujte se zbylým těstem.

Rozehřejte máslo. Máslem vymažte pekáč. Každou buchtu důkladně potřete rozpuštěným máslem a jednu po druhé vedle sebe skládejte do pekáče. Vložte je do trouby předehřáté na 180 ⁰C. Pečte dozlatova, bude to trvat asi 30 minut.

Tak už víte, v čem tkvělo babiččino tajemství dokonalých buchet? Sádlo dělá buchty jemnější a čerstvě namletý mák dá buchtám šmak. A pro případ, že by vám to nestačilo, zkuste například hruškový koláč s tvarohovou náplní a skořicí nebo poctivou koprovku.

Reklama

Načítám