Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Aktualizováno

Máme pro vás hádanku! Je krásně vláčný, ani trochu suchý, najdete v něm zpravidla rozinky a skvěle se hodí ke kávě. Co je to? No přece kynutý závin s tvarohem!

25 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
Těsto
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 21 g čerstvého droždí
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 ks vejce
  • 65 g másla
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 50 g cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
  • 1 ks vejce
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst mandlových lupínků
Na potření
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Mléko zahřejte, rozmíchejte v něm lžičku cukru, přidejte rozdrobené kvasnice a nechte vzejít kvásek. Ten poté přidejte k mouce, cukru, vejci, rozpuštěnému máslu a soli. Vypracujte vařečkou vláčné hladké těsto a nechte ho 45 minut kynout na teplém místě.

02.

Mezitím připravte náplň. Tvaroh smíchejte s cukrem, přidejte vanilkový cukr, pudinkový prášek, vejce a rozinky. Vykynulé těsto zlehka rozválejte na pomoučněném vále na obdélník o síle asi půl centimetru, rozprostřete na něm náplň a těsto zaviňte podobně jako štrúdl.

03.

Závin potřete vejcem, posypte plátky mandlí a pečte při 180 stupních Celsia 35–40 minut.

Související témata:

Načítám