Článek
Brambory jsou oblíbená příloha, ale díky tomuto receptu z nich uděláte i skvělé hlavní jídlo. A navíc využijete právě ty suroviny, které máte v lednici. Dá se totiž různě obměňovat. Místo pórku, brokolice a šunky můžete použít slaninu, špenát, zelený chřest, žampiony a podobně. Fantazii se meze nakladou!
Postup
01.
Brambory oloupejte a uvařte doměkka v osolené vodě s troškou kmínu. Pak je slijte. Dortovou formu (ideálně tu, u níž lze oddělit bok) vymažte máslem a přendejte do ní uvařené brambory. Pak je skleničkou nebo šťouchadlem rozmačkejte a vytvarujte jako korpus slaného koláče: na dno a stěny formy.
02.
Troubu předehřejte na 190 °C. Na bramborový základ rozložte na kolečka nasekaný pórek, růžičky brokolice a nakrájenou šunku. Vše syrové, tepelně se upraví až při pečení.
03.
V misce rozšlehejte smetanu s vejci, osolte a opepřete a nalijte na zeleninu a šunku. Formu vložte do vyhřáté trouby. Asi po 5 minutách pečení povrch koláče posypejte strouhaným parmazánem. Pečte dalších 30 minut dozlatova.
04.
Hotový quiche vyndejte z trouby a nechte mírně zchladnout. Pak opatrně sundejte bok formy a podávejte.
>>>Zalíbil se vám recept na tento slaný koláč? Pak nepřehlédněte superrychlý recept na tortilla quiche: slaný koláč, který hýbe internetem. Anebo zkuste lososový koláč: jednoduchý recept z toastového chleba.