Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Občas se stane, že si nejste vůbec jisti, jestli máte chuť na něco sladkého, nebo spíš slaného... No a tahle galetka je přesně na půl cesty k obojímu.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 28 cm
Těsto
  • 250 g hladké celozrnné mouky
    1
  • 1 lžíce hladké mouky na podsypávání
    1
  • 20 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 125 g másla
    7
  • 1 lžička jablečného octa
    12
  • 50 ml 33% smetany ke šlehání
    1
Náplň
  • 500 g hrušek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 50 g pekanových ořechů
    8
  • 125 g gorgonzoly
    7
  • 50 g smetanového sýra
    7
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 ks vejce na potření
    3
  • 1 lžíce medu
Obsažené alergeny
3
Vejce
7
Mléko a mléčné výrobky
8
Skořápkové plody
12
Oxid siřičitý a siřičitany
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Směs hrušek, medu, ořechů a sýra je přesně tím, co z tohohle koláče dělá pokrm, kterého se hned tak nabažíte a budete si chtít krájet další a další kousek...

Postup

01.

Mouku prosejte do mísy a smíchejte s cukrem a solí. Máslo nakrájejte na kostičky a prsty zapracujte do mouky. Přilijte ocet se smetanou a vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do fólie a dejte na půl hodiny do lednice.

02.

Hrušky očistěte, zbavte jádřince a i se slupkou nakrájejte na plátky. Pokapejte je citronovou šťávou, aby nehnědly. Pekany nasucho opečte v pánvi a poté nahrubo nasekejte. Polovinu gorgonzoly smíchejte (pomocí vidličky) se smetanovým sýrem a druhou polovinu nakrájejte na menší kousky.

03.

Na stůl dejte pečicí papír (velikosti plechu či formy). Těsto na pomoučené ploše rozválejte na plát silný 3 až 5 mm a přendejte jej na pečicí papír. Doprostřed rozetřete gorgonzolu smíchanou se sýrem (asi 5cm okraj ponechte volný). Troubu rozehřejte na 180 °C.

04.

Na sýr rozložte připravené plátky hrušek, posypejte je zbývající gorgonzolou a nasekanými ořechy. Přidejte lístky tymiánu. Volné okraje těsta přehněte směrem ke středu a jemně přitlačte. Koláč i s pečicím papírem opatrně přeneste na plech.

Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem a pečte 35 až 40 minut dozlatova. Po vytažení zakápněte obsah galetky medem.

Energetická hodnota celkem pro 1 forma o průměru 28 cm
Energie14 268,11 kJ
Bílkoviny78,74 g
Tuky207,51 g
Sacharidy296,29 g
Sůl5,54 g
SAFA96,55 g
Vláknina39,74 g
Cukry101,83 g

Načítám