Článek
Směs hrušek, medu, ořechů a sýra je přesně tím, co z tohohle koláče dělá pokrm, kterého se hned tak nabažíte a budete si chtít krájet další a další kousek...
Postup
01.
Mouku prosejte do mísy a smíchejte s cukrem a solí. Máslo nakrájejte na kostičky a prsty zapracujte do mouky. Přilijte ocet se smetanou a vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do fólie a dejte na půl hodiny do lednice.
02.
Hrušky očistěte, zbavte jádřince a i se slupkou nakrájejte na plátky. Pokapejte je citronovou šťávou, aby nehnědly. Pekany nasucho opečte v pánvi a poté nahrubo nasekejte. Polovinu gorgonzoly smíchejte (pomocí vidličky) se smetanovým sýrem a druhou polovinu nakrájejte na menší kousky.
03.
Na stůl dejte pečicí papír (velikosti plechu či formy). Těsto na pomoučené ploše rozválejte na plát silný 3 až 5 mm a přendejte jej na pečicí papír. Doprostřed rozetřete gorgonzolu smíchanou se sýrem (asi 5cm okraj ponechte volný). Troubu rozehřejte na 180 °C.
04.
Na sýr rozložte připravené plátky hrušek, posypejte je zbývající gorgonzolou a nasekanými ořechy. Přidejte lístky tymiánu. Volné okraje těsta přehněte směrem ke středu a jemně přitlačte. Koláč i s pečicím papírem opatrně přeneste na plech.
Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem a pečte 35 až 40 minut dozlatova. Po vytažení zakápněte obsah galetky medem.