Hlavní obsah

Co upéct z hrušek? Nejlepší recepty na koláče, muffiny, záviny i chlebíčky. A nechybí ani roláda a cheesecake!

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Šťavnaté, sladké a s jemně kořeněnou vůní – hrušky jsou ideální ingredience pro přípravu skvělých moučníků a dezertů. Skvěle se hodí do vláčných buchet na plech, křehkých koláčů i nadýchaných štrúdlů. A výborné jsou i hruškové muffiny, sladké chlebíčky anebo i jednoduchý dort.

Článek

Hrušky patří mezi nejvděčnější ovoce na pečení. Na rozdíl od jablek mají jemnější, máslovější dužninu, která krásně zvláční a dodá těstu šťavnatost. Skvěle se kombinují s ořechy, skořicí, čokoládousýrem, takže si najdou místo jak v klasických českých buchtách, tak v moderních koláčích inspirovaných francouzskou kuchyní.

I když jsou na pečení skvělé, je třeba si vybrat správnou odrůdu, protože některé hrušky pouštějí hodně šťávy a rozpadají se, a jiné naopak drží tvar a jsou tvrdší. To je dobré vědět a případně toho i využít: dovnitř koláčů a do náplní pak můžete dát ty měkčí, což je třeba hruška Williamsova, která se rozvaří a propojí s ostatními ingrediencemi. A nahoru, tedy na koláče nebo bublaniny, se hodí například hruška Lucasova.

Rychlý hruškový koláč

Hruškový koláč s tvarohem

Hruškový koláč na plech

Hruškový koláč s drobenkou

Křehký hruškový koláč

Hruškové muffiny

Hruškový závin

Hruškový chlebíček a bábovka

Hruškový dort a cheesecake

Načítám